Жорстка риторика на адресу Кремля і удар по ПП-2: експерт спрогнозував про політику нового Кабміну ФРН

Призначення кандидата від "зелених" главою МЗС Німеччини призведе до посилення риторики Берліна щодо Кремля - експерт / pixabay

Німеччина демонструватиме більш жорстку позицію щодо Росії, вважає соціолог Ігор Ейдман.

Політика офіційного Берліна після приходу до влади нового уряду навряд чи зміниться кардинальним чином. Однак після призначення представника "зелених" (Анни Бербок, - ред.) на пост міністра закордонних справ з'являється шанс на більш жорстку позицію Німеччини щодо Росії по війні з Україною. Неоднозначною очікується і ситуація з Північним потоком-2, тиск щодо цього питання чинитимуть не тільки "зелені", а й Вільні демократи. Про це заявив соціолог Ігор Ейдман.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що на серйозні зміни у політиці Німеччини очікувати не слід. Берлін традиційно використовує більш помірну риторику. Втім, у разі призначення на посаду міністра закордонних справ кандидата від "зелених" німецька держава може посилити позицію щодо ситуації з російсько-українським конфліктом.Читати такожЗброю Газпрому проти Європи Північний потік-2 "забули" в тексті нової коаліції у Німеччині

"Взагалі у Німеччині не люблять робити різких рухів і радикально щось міняти. Тут вітається завжди помірність у всьому і послідовність, у тому числі і в політиці. Хоча те, що представник Партії "зелених" очолить МЗС Німеччини - це шанс на більш жорстке ставлення до Кремля, гібридної війни, агресії проти України. Від міністра закордонних справ традиційно дуже багато залежить, від зовнішньої політики Німеччини", - зазначив Ейдман.

Крім того, він вважає, що в новому уряді не буде однозначної позиції щодо російського газопроводу Північний потік-2. За словами експерта, тиск на питання, пов'язані з проектом Газпрому, чинитиме не тільки Партія зелених, а й Вільні демократи. Соціал-демократична партія, яка підтримує реалізацію трубопроводу, зіткнеться з протидією з боку партнерів по коаліції.

"Представники Партії "зелених", які входять в уряд, і ліберали, які теж увійдуть до коаліції, були проти "Північного потоку-2". І хоча новий канцлер представляє Соціал-демократичну партію, яка підтримувала цей проект, я думаю, що йому буде складно це зробити. Він відчуватиме тиск з боку партнерів по коаліції. Думаю, буде неабияка боротьба всередині вже нової коаліції щодо цього проекту", - підкреслив Ігор Ейдман.

Новий уряд Німеччини

Переможець виборів у Бундестаг Соціал-демократична партія, Союз 90 / Зелені(Партія зелених) і Вільні демократи у середу, 24 листопада, підписали угоду про створення коаліції.

Домовленості передбачають призначення лідера СДПН Олафа Шольца новим канцлером ФРН. Партія Ангели Меркель не увійшла в коаліцію і йде в опозицію.

Партія Зелених підтримує Україну і критикує запуск російського трубопроводу Північний потік-2. Вона отримає низку серйозних постів у новому Кабміні - міністерства закордонних справ, економіки, сільського господарства, навколишнього середовища та у справах сім'ї.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів про те, що Київ підтримує нову коаліційну угоду, в якій закріплені питання повернення захоплених Криму і Донбасу до складу української держави і посилення енергетичного співробітництва двох держав. Однак Київ закликає Берлін до більш жорсткої позиції під час сертифікації газопроводу ПП-2.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти