Названо єдиний спосіб завершення війни за Нагірний Карабах

Протистояння за Карабах може завершитися за однієї умови, спрогнозував військовий експерт / Reuters

Війна за Карабах може тривати нескінченно, сказав полковник запасу.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що конфлікт за Нагірний Карабах між Азербайджаном та Вірменією триватиме вічно.

Вірменія ніколи не змириться з поразкою, оскільки конфлікт не завершено, а настало чергове перемир'я, розповів експерт на чаті в Главреді.

За його словами, конфлікт триватиме нескінченно, поки це питання не вирішиться за столом прямих переговорів, відкинувши всі амбіції.

"...Однак це ідеальний варіант, якого у житті практично ніколи не буває", – сказав співрозмовник.

Жданов додав, що після поразки у Вірменії є мета – відновити свою армію, сформувати ударне угруповання та повернути Карабах.

"Цю бомбу заклала ще у 1922 році Рада народних комісарів, яка ділила кордони. До речі, за первинним варіантом розділу Нагірний Карабах відходив Вірменії, але потім чомусь було прийнято рішення залишити його у складі Азербайджану. Навіть попри те, що багато районів Карабаху – це райони компактного проживання етнічних вірмен...", – зазначив експерт.

На його думку, радянська влада думала, що якщо місця компактного проживання вірмен закріпити за Азербайджаном, то тим самим вона дасть старт дружбі народів та змішанню крові – ніхто не думав про етнічну та національну приналежність чи про те, що вірмени – християни, а азербайджанці – мусульмани.

"Тому на сьогоднішній досягнуто всього лише перемир'я, яке відновило статус-кво до початку конфлікту та повернуло кордони, які були у 1991 році, на момент розвалу Радянського Союзу", – підкреслив полковник запасу.

Читайте такожВійна за Нагірний Карабах: генерал назвав головну причину поразки ВірменіїСпіврозмовник додав, що на першому етапі протистояння виграла Вірменія, оскільки Азербайджан не був готовий захищати Карабах.

"...війна, яку вела Вірменія тоді, була не найсправедливіша: там був і геноцид, і етнічні чистки", – зазначив Жданов.

Експерт вважає, що азербайджанська сторона зробила висновки, і у неї протягом десятиліть залишалася мета – повернути Нагірний Карабах.

"...Алієв (президент Азербайджану Ільхам Алієв – Ред.) зрозумів, що 30 років переговорів ні до чого не привели, а тому прийняв рішення повертати Карабах військовим шляхом", – заявив співрозмовник.

Автор: Катерина Присяжнюк
Новини заразКонтакти