Візит до Вашингтона і компенсація за СП-2: Ілларіонов розповів, як Зеленський достукався до США

США після інтерв'ю Зеленського знову позначили чітку підтримку України - Ілларіонов / УНІАН

Інтерв'ю Зеленського принесло Україні тактичну перемогу на трьох напрямках, вважає Андрій Ілларіонов.

Президент України Володимир Зеленський зробив потужний крок, коли дав інтерв'ю американському виданню Axios. Заяви гаранта розійшлися американськими структурами влади, в результаті чого Зеленський отримав запрошення до Вашингтона і підтримку від Штатів щодо Північного потоку-2. При цьому американці нададуть Києву військову допомогу на 150 мільйонів доларів, яку раніше відмовилися давати. Про це заявив економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що стиль інтерв'ю Зеленського, за який його розкритикували у Києві, спрацював на міжнародній політичній арені. В результаті цього йому вдалося отримати важливі ресурси для захисту своєї країни.

"По-перше, американська сторона стала казати про те, що вона якимось чином сприятиме тому, щоб Німеччина якось компенсувала втрати для України в результаті побудови "Північного потоку-2". По-друге, Зеленський отримав запрошення до Білого дому, нехай після зустрічі з Путіним, але тим не менше. По-третє, Міноборони США оголосило про те, що вони дають додатково 150 млн доларів в якості військової допомоги Україні, які були викреслені з допомоги три місяці тому, коли прийшла адміністрація Байдена", - пояснив Ілларіонов.Читати такожУгода США і Росії щодо України: на Банковій розповіли, про що домовилися Зеленський і Байден

За його словами, інтерв'ю українського гаранта прочитали у всіх ешелонах американської влади. Подібний крок посприяв тому, що Байден змушений був зателефонувати президенту України.

"Це інтерв'ю дуже уважно прочитали у всіх інститутах американської влади. І це інтерв'ю змусило Байдена зателефонувати Зеленському. В результаті цього вже другого телефонного дзвінка українська сторона домоглася кількох важливих речей", - підкреслив Володимир Зеленський.

Перемовини Зеленського і Байдена

Президент України Володимир Зеленський 7 червня провів телефонні перемовини з господарем Білого дому Джо Байденом. Під час розмови Байден запевнив Зеленського, що на саміті США і Росії у Женеві він скаже Путіну про підтримку Вашингтоном територіальної цілісності і суверенітету української держави. При цьому Зеленський був запрошений з візитом до Білого дому.

У Офісі президента розповіли про те, що Зеленський і Байден обговорили конфлікт на Донбасі, питання Північного потоку-2, а також аспекти інтеграції України до НАТО.

Зеленський повинен відправитися з візитом до Вашингтона вже в липні. Під час зустрічі Байден розповість українському президенту подробиці зустрічі з Путіним.

Як заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, американська влада очікує, що перед візитом президента Зеленського до Вашингтона Київ має реалізувати реформи за низкою напрямків. Йдеться про забезпечення незалежності судової системи, досягнення прогресу у змінах у сфері корпоративного управління та реалізацію антикорупційного законодавства.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти