В останні дні президентства Трамп планував помилувати сам себе - NYT

Дональд Трамп / GettyImages

У США побоюються, що президентське помилування може створити новий небезпечний прецедент.

Чинний глава Білого дому Дональд Трамп хотів помилувати сам себе в останні дні свого президентства. Дане питання він обговорював зі своїми радниками.

Зокрема, Трамп з'ясовував, якими будуть наслідки для нього з юридичної та політичної точок зору. Про це повідомляє The New York Times.

Трамп розглядав можливість помилувань для своєї родини, зокрема Дональда-молодшого, Еріка Трампа та Іванки Трамп. Також йшлося про старшого радника Білого дому Джареда Кушнера, а також про особистого адвоката президента Рудольфа Джуліані.

За даними видання, Трамп довгий час стверджував, що має право помилувати себе, і він готується це зробити.

"Він (Трамп, - ред.) також стає все більш переконаним в тому, що його імовірні вороги будуть використовувати важелі правоохоронних органів, щоби переслідувати його після того, як він залишить свою посаду", - йдеться у статті.

Зазначається, що раніше ще жоден президент не помилував сам себе, тому законність майбутнього помилування поки що залишається під питанням. Однак у США побоюються, що президентське помилування може створити новий небезпечний прецедент для президентів, які в односторонньому порядку заявлятимуть, що вони вищі за закон, і захистять себе від відповідальності за будь-які злочини, які вони вчинили на своїй посаді.

Як повідомляв Главред, наприкінці грудня стало відомо, що президент США Дональд Трамп помилував колишнього главу свого передвиборчого штабу Пола Манафорта і екс-радника Роджера Стоуна, які були засуджені в рамках розслідування про втручання Росії у вибори в США в 2016 році.

Читати такожКризи в США вже немає - почалася катастрофа

Новини США:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти