Україна працює з Туреччиною над новим винищувачем п'ятого покоління - деталі

Україна бере участь у створенні нового винищувача / колаж: Главред, фото: УНІАН, Turk Havachilik

Спільно з Туреччиною українські компанії працюють над новим винищувачем п'ятого покоління KAAN.

Українські компанії спільно із турецькими колегами розробляють новий винищувач п'ятого покоління. Поки що всі розробки засекречені. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар на брифінгу "Українсько-турецькі відносини: співпраця, допомога, поточні та подальші ініціативи".

"У розробці перспективного винищувача п'ятого покоління KAAN допомагають українські підприємства. Частина розробників також бере участь у розробці його складових. На сьогодні ми ще не розкриваємо деталей з точки зору безпеки", – заявив дипломат.

Також він повідомив, що цей проєкт є дуже перспективним та після того, як його поставлять на озброєння у турецьку армію, він може зацікавити у українські повітряні сили.

Посол України в Туреччині наголосив на тому, що сьогодні дві великі турецькі компанії: Baykar Makina, відома у нас виробництвом "байрактарів", та державна компанії TUSAŞ (TAI), закуповують українські двигуни реактивні та турбореактивні для використання на безпілотних апаратах.

"Також окремий проєкт з постачання вертолітних двигунів. Основними партнерами тут виступають українські компанії "Моторо Січ" та "Івченко Прогрес", – резюмував дипломат.

Треба сказати, що українські компанії співпрацюють із турецькими ще з лютого 2024 року. За інформацією деяких чиновників, саме українські виробники постачають туркам комплектуючі до двигунів.

Постачання Україні винищувачів та військової техніки

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, українська авіабаза в Старокостянтинові Хмельницької області, де розташована 7-а бригада тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ, постійно піддається атакам російських окупаційних військ. Як повідомляє Reuters, удар по авіабазі 27 червня став черговим нагадуванням про труднощі, з якими стикається Київ, відновлюючи свої виснажені Військово-повітряні сили та готуючись до розгортання перших американських винищувачів F-16, які Росія прагне знищити.

Міністр зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів видала ліцензію на експорт в Україну 24 літаків F-16 і семи авіадвигунів, зазначивши, що перший літак буде доставлено "найближчим часом". Про це йдеться в листі міністра оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен, адресованому депутатам Палати представників і опублікованому на сайті парламенту.

Україна невдовзі отримає давно обіцяні винищувачі F-16 від кількох європейських країн, які прагнуть допомогти у війні з Росією. Українські пілоти наразі проходять навчання на іноземних військових базах, повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Читайте також інші новини про авіацію:

Новини заразКонтакти