Сі Цзіньпін попередив Байдена, що збирається "возз'єднати Китай із Тайванем" – NBC

Сі Цзіньпін попередив Байдена, що збирається "возз'єднати Китай із Тайванем"/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Лідер КНР сказав американському президенту про свій намір "захопити Тайвань мирним шляхом".

Глава Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін прямо сказав президенту Сполучених Штатів Америки Джо Байдену, що буде прагнути "возз'єднати Тайвань із материковим Китаєм".

Про це повідомляє NBC. У матеріалі зазначається, що Сі Цзіньпін сказав про свій намір "захопити Тайвань мирним шляхом".

"Сі сказав Байдену на груповій зустрічі (на саміті в Сан-Франциско – ред.), на якій були присутні близько 12 американських і китайських чиновників, що Китай воліє захопити Тайвань мирним шляхом, а не силою", – йдеться у матеріалі.

Крім цього, лідер Китаю відреагував на прогнози військових лідерів США, які казали, що Сі Цзіньпін планує захопити Тайвань у 2025 чи 2027 році. Він під час розмови з Байденом спростував такі прогнози і сказав, що не встановлював часових рамок.

Також в NBC зазначають, що китайські чиновники перед самітом попросили Байдена, щоб він після зустрічі зробив публічну заяву про те, що США підтримують мету КНР щодо мирного об'єднання з Тайванем і не підтримують незалежність Тайваню. Але Білий дім відхилив такий запит.

У той же час в NBC звернули увагу, що деякі експерти вважають сумнівним ризик того, що Китай може напасти на Тайвань. Сі Цзіньпін поставив за мету подвоїти розмір китайської економіки до 2035 року, а напад на Тайвань може перешкодити втілити в життя план з посилення економіки.

Нагадаємо, раніше секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що до "вісі зла ("Китай-Росія-Іран") можуть приєднатися деякі країни Європи, якщо Захід не змінить свого ставлення до країни-агресора РФ.

Також раніше дипломат, колишній міністр закордонних справ України, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко зазначав, що Китай хоче замороження війни в Україні, а Росію не "топитиме". Україні вигідне покращення стосунків між США і Китаєм. КНР може змусити РФ закінчити війну. Але Пекіну вигідно, щоб Росія лишалася ядерним пугалом для Заходу.

Читайте також:

Автор: Альона Вороніна
Новини заразКонтакти