Заміна для Кулеби: що відомо про нового главу українського МЗС Андрія Сибігу

Відставка Кулеби - що відомо про нового главу українського МЗС / Колаж Главред, фото: МЗС України, УНІАН

Верховна Рада проголосувала за призначення Андрія Сибіги на посаду очільника МЗС України замість Дмитра Кулеби. Главред з'ясував, що відомо про Андрія Сибігу.

Новим міністром закордонних справ України після Дмитра Кулеби стане його заступник Андрій Сибіга, який до цього вже працював надзвичайним послом в Туреччині та був заступником керівника Офісу президента України. Главред з'ясував, що відомо про нового главу МЗС Андрія Сибігу.

Андрій Сибіга — український дипломат, народився 1 січня 1975 року в місті Зборів, Тернопільської області.

Кар'єра дипломата

Сибіга має великий досвід дипломатичної служби. Його кар'єра в Міністерстві закордонних справ України почалася у 1997 році, де він працював аташе, а потім займав посади третього і другого секретаря. З 1998 по 2002 роки він працював у Посольстві України в Польщі. Після цього він займав різні керівні посади в Міністерстві, включаючи директора Департаменту консульської служби (2012—2016 рр.).

З 2016 по 2021 рік Андрій Сибіга був надзвичайним і повноважним послом України в Туреччині, де відігравав ключову роль у зміцненні українсько-турецьких відносин.

У 2021 році він був призначений заступником керівника Офісу президента України, а з квітня 2024 року — першим заступником міністра закордонних справ України​.

Освіта

Андрій Сибіга закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка, де отримав два дипломи. У 1997 році здобув спеціальність з міжнародних відносин та кваліфікацію перекладача англійської мови. Через два роки він також став фахівцем у сфері правознавства.

Він володіє англійською та польською мовами.

Державні нагороди

Андрій Сибіга нагороджений Орденом «За заслуги» II ступеня (22 грудня 2021 року) за значний внесок у розвиток міжнародних відносин України, його багаторічну дипломатичну діяльність та високий рівень професіоналізму.

Раніше, 21 серпня 2020 року, він також отримав Орден «За заслуги» III ступеня за особистий вклад у розбудову держави, розвиток соціально-економічної, науково-технічної, культурної та освітньої сфер України, а також за його видатні професійні досягнення.

Сімейний стан

Андрій Сибіга одружений і має трьох дітей — доньку і двох синів. На початку 2025 року йому виповниться 50 років.

Інші новини:

Новини заразКонтакти