Переговори з ОРДЛО: Зеленський відповів на петицію про звільнення Єрмака

Андрій Єрмак і Володимир Зеленський / Офіс президента

Президент оцінив підписання в Мінську протоколу ТКГ.

Підписаний за результатами засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 11 березня 2020 року головою Офісу президента Андрієм Єрмаком протокол був робочим документом, який носить декларативний характер, не легітимізує суб'єктності ОРДЛО, а також не змінює статусу Росії в переговорному процесі в рамках ТКГ.

Як заявив президент Володимир Зеленський, підписання в Мінську протоколу ТКГ є частиною поточної роботи щодо реалізації Комплексу заходів, а також інших документів, які складають "пакет" досягнутих в Мінську в 2014-2015 роках домовленостей.

“Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в статті 2 закону України "Про міжнародні договори України", тому повноваження на підписання робочого документа засідання ТКГ в Мінську 11 березня 2020 року не регламентовані законодавством", - написав він у відповіді на петицію із закликом звільнити керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Читати також"Болючий удар": в Слузі народу оцінили скандал з "плівками Єрмака"За словами президента, 11 березня Єрмак був присутній на консультаціях ТКГ в Мінську для оцінки стану виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року в Парижі.

Глава держави зазначив, що склад ТКГ чітко визначено у преамбулі протоколу за підсумками консультацій ТКГ про спільні кроки, спрямовані на імплементацію мирного плану п'ятого президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна від 5 вересня 2014 року; і у меморандумі про виконання положень Протоколу за підсумками консультацій ТКГ про кроки, спрямовані на імплементацію мирного плану Порошенка та ініціатив Путіна від 19 вересня 2014 року.

"Запрошені особи з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України можуть бути залучені до дискусій на майданчику ТКГ та її робочих підгрупах, у тому числі до будь-яких консультативних механізмів, виключно у разі досягнення згоди в тристоронньому форматі між Україною, Росією і ОБСЄ", - підкреслив Зеленський.

Читати такожЄрмак відповів на звинувачення Лероса

Зазначимо, що електронна петиція під назвою Звільнити та притягнути до кримінальної відповідальності голову Офісу президента Андрія Єрмака з'явилася на сайті президента 1 квітня 2020 року і набрала на сайті президента необхідну кількість голосів для її розгляду.

Нагадаємо, раніше Андрій Єрмак заявив, що влада розробила ряд заходів, які дозволять наблизити врегулювання конфлікту на окупованому Донбасі.

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти