В Україні запропонували скасувати перенесення свят, а 8 березня і 1 травня відзначати як міжнародні дні

В Україні хочуть упорядкувати святкові та пам'ятні дні / ua.depositphotos.com

В Україні запропонували ввести кілька категорій свят і пам'ятних днів.

В Україні пропонують скасувати перенесення вихідних днів у зв'язку зі святами, а Міжнародний день боротьби за права жінок і День праці відзначати як міжнародні дні.

Як повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики, відповідний проект закону "про свята, пам'ятні дати і скорботні дні", розроблений Українським інститутом національної пам'яті, винесений на громадське обговорення, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що даний законопроект визначає перелік свят, пам'ятних дат, скорботних днів в Україні, які мають загальнодержавне значення, регулює порядок їх встановлення та особливості святкування з метою відновлення та забезпечення національної пам'яті українського народу, забезпечення права громадян на свободу совісті, а також сприяння незалежному забезпеченню національних інтересів.

Документом пропонується визначити такі категорії як:

12 свят пропонується визначити як державні:

Також пропонується визначити 20 традиційних свят, серед яких:

Крім того, передбачається встановлення 7 скорботних днів:

Серед іншого, законопроектом пропонується передбачити, що якщо державне свято, яке є неробочим днем, збігається з вихідним, то вихідний день не переноситься.

У той же час, перенесення вихідного дня пропонується залишити щодо деяких традиційних свят, а саме:

Раніше президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про визнання Дня української державності вихідним днем.

Під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради, присвяченому 30-річчю незалежності України, глава держави повідомив, що підписав відповідний указ під час урочистого параду з нагоди 30-річчя незалежності країни.

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти