В Україні поміняли правила дорожнього руху: що обов'язково треба знати водіям

Деякі зміни ПДР вже набрали чинності / колаж Главред, фото УНІАН

Кабмін своїми постановами приводить правила дорожнього руху в Україні до стандартів країн, які входять до Євросоюзу.

В рамках засідання Кабінету Міністрів 20 жовтня 2023 року було прийнято рішення пробновіть Правила дорожнього руху (ПДР). Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram-каналу.

За його словами, зміни до ПДР внесені з метою наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Пізніше факт змін підтвердивши у Міністерстві внутрішніх справ України.

Що ж поміняли в ПДР?

Введення постійного режиму включення ходових вогнів поза містом

Раніше для безпечного руху транспортних засобів в осінньо-зимовий сезон раніше водії повинні включати ходові вогні або ближнє світло фар під час руху за межами населених пунктів навіть у світлий час доби (в період з 1 жовтня по 1 травня).

Однак тепер вищевказаний тимчасовий проміжок був скасований. Тепер за межами населених пунктів авто має їхати з увімкненими ходовими вогнями (у разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнім світлом фар) постійно – у будь-який час доби та року.

Як кажуть представники патрульної поліції, подібна практика якісно себе показала в країнах Євросоюзу. Завдяки використанню денних ходових вогнів, кількість ДТП у світлий час дня знизилася на 10-15%.

Нове маркування для навчального транспорту

У постанові Кабміну від 27 жовтня 2023 року було змінено термінологію та зовнішній вигляд значків для навчального транспорту:

Перевезення дітей в транспорті

Тепер, якщо дитина має зріст до 150 сантиметрів, то в салоні транспортного засобу він обов'язково повинен знаходитися в спеціальному автокріслі з ременями безпеки. Також категорично заборонено перевезення дітей зростом до 150 см на задньому сидінні мопедів, мотоциклів.

Перевезення дітей без автокрісла допускається в наступних транспортних засобах:

Забороняється зупинка поза спеціальних зон

Тепер уточнено маркування для зон, в яких можна зупинятися на автомагістралях.

Йдеться про такі дорожні знаки:

5.42.1 - "місце для стоянки";

5.42.2 - "місце для стоянки поблизу зупинок маршрутних транспортних засобів";

5.42.3 - "місце для стоянки вантажного автомобіля, фургонів і т. п., виключно на час, необхідний для розвантаження/завантаження";

5.43 - "зона стоянки";

6.15 - "місце відпочинку".

Вас можуть зацікавити такі тексти:

Новини заразКонтакти