Славутич став новою гарячою точкою України: що відбувається у місті, куди вторглися окупанти

Акція протесту проти російської окупації у Славутичі/ Twitter @program0cs

На акцію протесту проти окупантів, які увійшли в місто, вийшли тисячі місцевих жителів. Ворог відкрив по них вогонь, одна людина загинула.

Місто Славутич у Київській області стало новою гарячою точкою в Україні. Російські окупанти вторглися у місто-супутник ЧАЕС в суботу, 26 березня. Містяни вийшли на акції протесту проти окупації. Вороги почали закидати людей світлошумовими гранатами, відкривали по натовпу вогонь.

Станом на зараз вже повідомлялося про одного загиблого, також є поранені. Про перші жертви під час акцій розповіла телеканалу "Суспільне" місцева жителька Валентина Одиниця. Зазначається, що на акції протесту вийшли декілька тисяч людей.

Як розповів голова Київської ОВА Олександр Павлюк у Telegram, російські окупанти після вторгнення в місто захопили міську лікарню. Він зазначив, що жителі, які вийшли на проукраїнський мітинг, взяли з собою національну символіку. Вони зібралися на головній площі і скандували "Славутич – це Україна", "Слава Україні". Також містяни розгорнули величезний український прапор.

На акцію протесту проти російської окупації вийшли тисячі жителів Славутича Голова Київської ОВА Олександр Павлюк
На акцію протесту проти російської окупації вийшли тисячі жителів Славутича Голова Київської ОВА Олександр Павлюк
На акцію протесту проти російської окупації вийшли тисячі жителів Славутича Голова Київської ОВА Олександр Павлюк
На акцію протесту проти російської окупації вийшли тисячі жителів Славутича Голова Київської ОВА Олександр Павлюк

"Росіяни відкрили вогонь в повітря. Кидають світлошумові гранати у натовп. Але жителі не розходяться, навпаки їх стає більше", – написав голова Київської ОВА.

Також люди натовпом рухалися до лікарні, яку захопили орки.

Загарбники покинули центр Славутича і стоять на околицях

Також в ОВА повідомляли, що окупанти захопили мера міста Юрія Фомічева, проте потім відпустили його.

"Як повідомив мер міста Юрій Фомічев, який був затриманий російськими загарбниками, він наразі звільнений та разом з жителями міста прийняв участь в проукраїнському мітингу на головній площі Славутича. Загарбники покинули центр Славутича та стоять на околицях", – йдеться у повідомленні обласної військової адміністрації.

Мер після того, як його відпустили, виступив перед містянами. За його словами він запевнив російських загарбників, що в місті немає військових і зброї, тому вони мають покинути населений пункт, повідомила кореспондентка Суспільного.

"Сьогодні зранку трошки опинився в полоні. Так буває, бо це війна. Я доповів, що тут тільки мирні, зі своїм прапором України. Ми під українським прапором і законодавством, всі ми тут влада, працюємо далі. Про що були розмови: якщо підтверджується, що тут немає військових, що ми не воюємо в місті, то ми залишаємось працювати самі, жодної окупаційної влади. Єдине, що окупанти привезуть свою гуманітарку. Але то наша справа що з нею робити, ми працюємо зі своїм гуманітарним штабом", – розповів мер Славутича Юрій Фомічев.

Він зазначив, що місто залишається під українським прапором. Також він закликав містян здати зброю, якщо в когось вона є, зазначивши, що не йдеться про мисливську зброю. Він додав, що окупанти не будуть обшукувати будинки, проте якщо у когось лишилася зброя, її потрібно здати.

Славутич став новою гарячою точкою в Україні

Місто Славутич стало новою гарячою точкою. Про це заявив радник глави Офісу президента України Олексій Арестович під час брифінгу.

"Нова гаряча точка – це місто Славутич, мешканці якого здійснюють героїчний громадянський опір. І зараз відбувається величезний мітинг непокори з українськими прапорами. Місто дає відсіч російським загарбникам", – заявив Арестович.

Нагадаємо, окупанти намагалися вторгнутися у Славутич ще декілька днів тому. Тоді вони обстріляли українські блокпости і зробили спробу взяти місто штурмом.

Також повідомлялося, що Збройні сили України тримають оборону у Київській області і переходять у наступ у напрямку захоплених окупантами Росії позицій. Так, у ніч на 25 березня були серйозні бої в районі Бучі, Гостомеля та Ірпеня. Удари були і в районі Василькова та Білої Церкви. Ворожі війська зазнали серйозних втрат.

Читайте також:

Автор: Альона Вороніна
Новини заразКонтакти