Окупантам у Бахмуті загрожує пастка: ЗСУ можуть почати нову фазу операцій – ISW

ЗСУ можуть почати нову фазу операцій у Бахмуті/ колаж: Главред, фото: 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу, 93 ОМБр Холодний Яр

Українські військові провели біля Бахмута низку успішних операцій. Це може ускладнити передачу вагнерівцями захоплених ними позицій російській регулярній армії.

Російські окупанти знизили темпи наступу у районі Бахмута на Донеччині. Українські військові можуть розпочати на цьому напрямі нову фазу операцій. Таким чином захисники України можуть завадити бойовикам ПВК "Вагнера" передати позиції у місті регулярним російським військам.

Про це розповіли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Вони зазначають, що, згідно з повідомленнями російських воєнних блогерів, Збройні сили України провели успішні контратаки поблизу двох населених пунктів – Оріхово-Василівки (за 11 км від Бахмута) і Кліщівки (за 7 км від Бахмута). Такими діями захисникам України вдалося відкинути вагнерівців з їхніх позицій та відсунути їх на кілометр.

Крім того, у звіті ISW за 26 травня йдеться про те, що українські військові захопили висоти вздовж траси E40 (Бахмут – Слов'янськ) біля Оріхово-Василівки. Зазначається, що на цій ділянці фронту зараз відбуваються бої. Також аналітики зазначають, що українські бійці просунулися у бік Кліщівки і перетнули канал Сіверський Донець.

Аналітики ISW наголошують, що успішні дії української армії можуть завадити бойовикам ПВК "Вагнера" передати захоплені ними позиції у Бахмуті російським регулярним військам.

"Зниження темпів російських наступальних операцій у районі Бахмута і повідомлення про продовження операції з надання допомоги на місці, ймовірно, ще більше дають українським силам у цьому районі ініціативу розпочати нову фазу операцій навколо міста, якщо вони того забажають", – зазначили в ISW.

Ситуація у Бахмуті

Нагадаємо, пресофіцер 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича Олег Калашніков розповів, що українські військові "засипають" російських окупантів артилерійським вогнем у Бахмуті. Останнім часом кількість артилерії на цьому напрямку значно збільшилась.

Раніше військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов зазначав: власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин розуміє, що ситуація у Бахмуті може розвернутися на 180 градусів, і російські загарбники опиняться у дуже поганому становищі. Саме тому вагнерівці намагаються накивати звідти п’ятами. ЗСУ взяли усі панівні висоти навколо міста, тому вони можуть зупинити будь-яке пересування окупантів у Бахмуті вогнем артилерії.

Також Жданов зазначав, що однією з причин виведення бандформувань ПВК "Вагнера" з Бахмута Донецької області є те, що ватажок цього угруповання Євген Пригожин бачить, як "військо, яке він курирує, множать на нуль". Пригожин розуміє, що не сьогодні-завтра "вагнерівці" закінчаться чисто фізично, не виключає експерт.

Дивіться відео про те, що російський правозахисник Марк Фейгін розповів про долю Бахмута:

Вас також може зацікавити:

Автор: Альона Вороніна
Новини заразКонтакти