Новий наступ відразу на 5 напрямках: полковник ЗСУ попередив про плани окупантів

Росіяни готують новий наступ відразу на 5 напрямках / Колаж Главред, фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, 17-та окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка

Військовий експерт наголошує на тому, що найближчим часом росіяни будуть проводити наступальні операції на п'яти напрямках на сході України.

Зимовий наступ, який планували росіяни, однозначно провалився. Той самий "золотий місяць" - час, який дається будь-якій армії для виконання певних наступальних дій із максимальною реалізацією завдань, - уже минув. Про це в інтерв'ю Главреду розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

За його словами, протягом другого місяця росйські війська намагаються наступати, загрузнувши в позиційних боях і розмоклому донецькому чорноземі.

"Противник прекрасно розуміє, в якій ситуації він опинився, але продовжує свою підготовку і чекає більш-менш морозної погоди. Росіянам потрібно, щоб ґрунт промерз хоча б на 30 сантиметрів - 10-15-градусний мороз має протриматися 1,5-2 тижні. І тільки тоді можна буде використовувати військову техніку", - вказує експерт.

Дивіться відео, в якому Роман Світан розкрив плани РФ щодо захоплення двох міст:

Світан наголошує, що без масового застосування техніки росіяни можуть реалізувати хіба що точкові та локальні наступальні дії.

"Подібні операції проводяться живою силою та за підтримки авіації й артилерії. Техніка застосовується лише частково", - розповідає експерт.

Однак він додає, що локальні наступи Росії ми усуваємо, оскільки дуже добре знаємо, де будуть атаки.

"Найближчим часом росіяни збираються зосередити свої зусилля на 4-5 напрямках: у бік Куп'янська, Лиману, Бахмута (в районі Донецька), Мар'їнки та Авдіївки. Однак такі дії не можна назвати широкомасштабним зимовим наступом, адже вони його вже провалили. Російський наступ розсіявся за цими напрямками і не досягне великих масштабів", - резюмував Роман Світан.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Війна Росії проти України - останні новини

Російські Telegram-канали опублікували фотографію, на якій, як стверджується, зображений пошкоджений Іл-22, що отримав ушкодження під час польоту над Азовським морем.

Російські окупанти продовжують активні штурмові та наступальні операції, зосереджуючи особливу увагу на Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що незважаючи на значні втрати, російські окупанти намагаються оточити та захопити місто Авдіївка в Донецькій області.

Інші новини:

Новини заразКонтакти