Хто не підлягає мобілізації за новим законом: усі категорії та пояснення юриста

Хто не підлягає мобілізації за новим законом/ колаж Главред, фото УНІАН

Низка категорій осіб не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Новий закон про мобілізацію набере чинності з 18 травня. Згідно з ним, усі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років повинні оновити свої дані у ТЦК та СП, ЦНАПах або в електронному режимі упродовж 60 днів з дня набрання чинності закону.

Але є низка категорій осіб, хто не підлягає мобілізації за новим законом. Згідно із законом №10449, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, зокрема, наступні категорії військовозобов’язаних:

"Єдина зміна, яка внесена – це зроблене застереження "крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує платежі за три календарних місяці. Тобто ті батьки, які не мешкають з дітьми (як правило, це чоловік), але утримує їх, все ж таки має право на відстрочку, якщо у нього немає заборгованості зі сплати аліментів за понад 3 місяці", – пояснив адвокат Іван Черкашин.

"Тут передбачено багато умов, за яких обставин може доглядати, наприклад, чоловік за батьком або матір’ю дружини – тільки якщо вона сама потребує постійного догляду, або померла, оголошена померлою, безвісти відсутня, безвісти зникла і немає інших працездатних членів сім’ї, які можуть здійснювати за ними догляд", – пояснив адвокат Іван Черкашин.

Хто такий Іван Черкашин?

Іван Черкашин – адвокат, керівник та засновник юридичної компанії "Адвокатське об'єднання "Юридична компанія Черкашина".

Що передбачає закон про мобілізацію/ Інфографіка: Главред

Мобілізація 2024 в Україні – останні новини

Раніше Главред розповідав, що таке ВІН-код і як його отримати під час нового військового обліку в Україні з 18 травня. При оновленні даних в ТЦК та СП військовозобов'язаним у військовий квиток наклеюють унікальний штрихкод. Главред з'ясував, для чого він потрібний.

Також раніше Главред розповів, що буде, якщо не оновити дані в ТЦК. В Україні з 18 травня буде змінено порядок та правила проведення мобілізації та військового обліку. Главред з'ясував, що буде, якщо не оновити дані у ТЦК та СП.

Нагадаємо, копи розповіли, скількох ухилянтів доставили в ТЦК в Києві. У Києві поліція продовжує активно вишукувати і доставляти в ТЦК і СП людей за порушення правил військового обліку або законодавства про оборону і мобілізацію.

Читайте також:

Новини заразКонтакти