Коли ЗСУ звільнять Кримський півострів: експерт розкрив сценарій на 2024 рік

Коли ЗСУ зайдуть до Криму / колаж: Главред, фото: 43 окрема механізована бригада, скріншот: deepstatemap

Маломуж розповів про передумови для звільнення кримських територій українською армією.

На сайті Главред відбувся чат із колишнім головою Служби зовнішньої розвідки України, генералом армії України Миколою Маломужем. Він розповів ймовірний сценарій, коли і як може звільнятися Кримський півострів, чи протягом 2024 року можливо повернути Крим Україні.

"Симбіоз таких факторів, як нова стратегія наступальних операцій (не стандартних і не лобових), підтримка партнерів новітньою зброєю і технікою (F-16, ATACMS, Taurus тощо), потужна робота нашого ВПК та закупівля озброєння й боєприпасів на зовнішніх ринках, аби ми швидко отримали великі запаси боєприпасів усіх типів - і радянських, і натівських, стануть передумовами для підготовки операцій по вибиванню ворога з Запоріжжя та Херсонщини та замикання угруповання. Все це створить передумови для звільнення цих територій", - пояснив експерт.

Маломуж вважає, що на плечах російських військ, що відступатимуть, ЗСУ зможуть навіть зайти до Криму, вибивши ЧФ РФ, знищивши Кримський міст і завдаючи ударів по військових базах на території півострова.

"Так ми створимо передумови для звільнення Криму, тоді це стане дуже реально, і після цього справа піде швидко. Тож спочатку потрібно провести операції на півдні нашої держави, звільнення Запорізької і Херсонської областей - це задача номер один. А далі відкриваються ворота до Криму за умови, що ми здійснимо низку потужних ударів по різних точках ворога та одночасні наступи з моря, суходолу і з неба", - зазначив він.

Маломуж пояснив, що звільнити Крим реально, але вже після того, як матимемо успіхи на півдні. Або, до речі, на сході - коли ворог буде відступати, росіяни будуть розгублені, і їм буде не до Криму.

"Величезні втрати на фронті вимагатимуть перекидання нових і нових сил у той сектор, де буде наш прорив. А Крим підсилювати, тим більше, через Кримський міст, якщо ми його вразимо, у РФ не буде можливості. Тому Крим буде звільнений у першу чергу і військовим шляхом. До того ж на певному етапі росіяни, можливо, будуть готові до переговорів про повне повернення Криму на умовах України", - додав він.

Дивіться відео, в якому Микола Маломуж спрогнозував, коли росіяни можуть втратити сухопутний коридор до Криму:

Ситуація на півострові: що відомо

Нагадаємо, що росіяни обговорюють на вищому рівні план евакуації своїх Повітряних сил з Криму. Коли авіація України отримає винищувачі F-16 і стане ще потужнішою, плани окупантів щодо евакуації своїх Повітряних сил з Криму перейдуть у практичну площину.

Окупанти скаржаться на масовану ракетну атаку у Криму. в окупованому РФ Криму прогриміли потужні вибухи. Судячи з опублікованих кадрів в мережі, над півостровом видніється не один стовп диму. Місцева "влада", що співпрацює з Кремлем, повідомляє про роботу ППО.

Сергій Братчук розкрив, які військові об'єкти були уражені у Криму. За словами речника Української добровольчої армії Південь, росіяни сказали, що відбулась найбільш масована атака на Крим з часів початку повномасштабного вторгнення.

Більше військових новин:

Новини заразКонтакти