Гаряча фаза війни триватиме 1-2 роки, далі можливі два сценарії – Розумний

Максим Розумный, украинские военные Гаряча фаза війни триватиме 1-2 роки, далі РФ може діяти одним із двох сценаріїв/ колаж: Главред, фото: Главред, 38 окрема бригада морської піхоти

РФ або буде намагатися в силовий спосіб здолати Україну, або буде пропонувати компроміси, на які рано чи пізно українська сторона все-таки погодиться.

Гаряча фаза війни може тривати 1-2 роки, на триваліший час не вистачить ресурсів ні в України, ні в країни-агресорки Росії. Далі повна безперспективність змусить цю війну завершувати.

Після цієї гарячої фази Росія або намагатиметься в силовий спосіб здолати Україну, або буде пропонувати компроміси, на які рано чи пізно українська сторона все-таки погодиться. Таку думку висловив доктор політичних наук, політичний експерт Максим Розумний в інтерв’ю Главреду.

Він зазначив, що озвучені у медіа оцінки представників НАТО про те, що війна в Україні може тривати ще 3-4 роки, в основному базуються на можливостях Росії – її мобілізаційному, економічному та фінансовому ресурсі, потенціалі промисловості, яку вона переводить на воєнні рейки.

"Але, як на мене, недостатньо брати до уваги лише цей чинник хоча б тому, що Путін не самогубець, як і всі навколо нього. Якщо Росія впродовж цих 3-4 років повністю вичерпає свої ресурси, то з чим вона залишиться? Навіть якщо вона здобуде ще якусь частину української території, з цим вона отримає собі лише додаткові проблеми, а не якісь бонуси чи преференції. Не думаю, що цей інерційний сценарій буде реалізований на практиці – очевидно, Росія буде намагатися не дійти до такого стану.

За словами Розумного, Росія може спробувати вийти з цієї ситуації раніше – ядерним шантажем, застосуванням ядерної зброї, або спробує переламати хід подій в силовий спосіб. Або ж РФ піде на певні компроміси, на які погодиться і Захід.

"Виходячи з цих міркувань, гаряча фаза війни не може тривати 3-4 роки. Я думаю, що вона триватиме рік-два, не більше, а далі повна безперспективність змусить цю війну завершувати", – зазначив політичний експерт.

У той же час Розумний звернув увагу, що Україна має менший запас міцності, ніж країна-агресорка Росія.

"Від чого залежатиме тривалість цієї війни – це важливе уточнення. Тому що український запас міцності є набагато меншим, ніж російський. Як і наш мобілізаційний ресурс, і фінансовий, і інші, які не дозволяють нам ефективно витримати ці 3-4 роки", – сказав він.

Тому Росія або намагатиметься в силовий спосіб здолати Україну, або буде пропонувати компроміси, на які рано чи пізно українська сторона все-таки погодиться, зазначає експерт.

"Тому це теж свідчить на користь стислих строків, у які має вирішитися це питання. Звичайно, після умовної заморозки фронту може бути тривалий період, як у нас це було між 2015 та 2022 роком. Однак він може бути з пострілами, заходом диверсійних груп тощо", – вважає Розумний.

Хто такий Максим Розумний

Максим Розумний – український політолог, філософ, журналіст, поет. Доктор політичних наук. Народився 27 червня 1969 року в місті Київ. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1992). Завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень (2005-2008); радник віце-прем'єр-міністра України (2008); завідувач відділу гуманітарної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки (з 2009), пише Вікіпедія.

Війна в Україні – останні новини

Раніше повідомлялося, що США оголосили новий пакет допомоги Україні. До цього пакета допомоги увійшла одна батарея Patriot, різні ракети, боєприпаси і не тільки.

У Білому домі заявили, що Україна і США готують помсту РФ за удар по Охматдиту. Джейк Сілліван стверджує, що Росії потрібно відповісти "силою і рішучістю".

Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна "вибиває" від США доленосне рішення. Україна намагається добитися від США дозволу на застосування далекобійної зброї для ударів по російському тилу. Таке рішення зможе змінити перебіг війни.

Читайте також:

Новини заразКонтакти