Електронні чи паперові: у Мінцифри пояснили, які документи надійніші.

Федоров пояснив, які документи надійніші / Мінцифри

На цифровий документ неможливо взяти кредит без відома громадянина, наголосили у відомстві.

Державний сервіс "Дія" не збирає та не зберігає особисту інформацію про українців. Програма працює таким чином, що тільки показує дані, які містяться в державних реєстрах, у зв'язку з чим її неможливо підробити.

Про це повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров в інтерв'ю "Дом". Як пояснив розробник, коли українець отримує свій ID-паспорт або закордонний паспорт, він потрапляє в демографічний реєстр, що робить продукт абсолютно безпечним.

"Коли ви авторизуєтеся в сервісі "Дія", тільки з цього реєстру підтягується інформація про вас. Так само інформація про вас підтягується з реєстру водійських посвідчень", – пояснив Федоров.

Глава Мінцифри впевнений, що електронні документи безпечніше паперових. Тим паче, що в додатку "Дія" зберігається вся історія підписання, яку, при необхідності, можна переглянути.

"Якщо замислитись, то ви й не згадаєте всі паперові документи, які підписували раніше. Нині ж у вас зберігається повна історія підписання всіх документів. Ви зможете подивитися, коли й що ви підписали та, якщо що, підняти цей документ у пам'яті та перевірити, були це ви чи не ви. Тоді ви зможете керувати цією інформацією", – розповів міністр.

Він додав, що якщо на основі електронного документа громадянина зловмисники спробують взяти кредит, додаток "Дія" просигналізує про цей факт.

Що слід знати про сервіс "дія"

Раніше Мінцифри спростило генерацію COVID-сертифіката в "Дії", випустивши важливе оновлення системи. Відтепер українцям не потрібно створювати цифровий підпис за допомогою фото ID і вертіти головою перед камерою смартфона.

За словами Михайла Федорова, зараз команда розробників намагається спростити для лікарів Введення даних щодо вакцинації, щоб усунути помилки з дозами, партіями і нумерацією препаратів. Крім того, Медичні лабораторії підключаються в цифровій системі МОЗ і НСЗУ.

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти