Білоруський винищувач перетнув держкордон: що відомо

Як-130 над Україною / Колаж Главреда. Фото: скріншот Google Maps, Вікіпедія

У Київській області оголошували повітряну тривогу.

Винищувач Як-130 ЗС Білорусі, імовірно, перетнув повітряний простір України у вівторок, 24 вересня, стверджують моніторингові сервіси, зокрема паблік «Беларускі Гаюн».

На території Київщині оголошували тривогу. Повітряні сили фіксували нешвидкісну повітряну ціль на межі Київської і Житомирської областей.

Низка моніторингових сервісів, включно з «Беларускі Гаюн», розпізнали обʼєкт як Як-130. Його білоруси, як і Збройні сили України, використовують у навчально-тренувальних польотах.

За інформацією сервісу monitor, літак перетнув держкордон з боку Білорусі о 14:28 в районі села Дятлик Наровлянського району Гомельської області.

Про подальшу долю літака нічого невідомо. Після відбою тривоги ціль у небі не фіксувалася. Повітряні сили ситуацію іще не коментували.

Що таке "Беларускі Гаюн"?

Білоруський Гаюн ( білор. Беларускі Гаюн ) — OSINT- проект, що займається моніторингом військової активності російських і білоруських військ на території Білорусі . Моніторингову групу створив перед початком повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році активіст Антон Мотолко. Проект назвали на честь білоруського міфічного персонажа лісового духа Хаюна, пише Вікіпедія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти