ATACMS будуть влучати філігранно: розкрито наслідки для РФ від "балістики" ЗСУ

ATACMS вже в Україні / Колаж Главреда. Фото: Defense.gov/Arkansas Army National Guard, скріншот

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат відповів, чи битимуть ЗСУ по території Росії.

Застосування Україною балістичних ракет ATACMS вплине на фронт, зокрема філігранно влучатиме по об'єктах окупантів.

Як зазначив в ефірі телемарафону спікер Повітряних сил Юрій Ігнат, ефект пусків ATACMS буде значним.

"Це внесе серйозні корективи на фронті. Є можливість вражати цілі бездоганно і філігранно і дуже точно та без шансів для ворога. Вони кажуть, що збивають, але це з історії "аналоговнет", - пояснив Ігнат.

Однак Київ не битиме цими ракетами по території Росії, що й пообіцяв Вашингтону.

"Україна виконує усі обіцянки, які надає США щодо незастосування цієї зброї по території Росії, але ніхто не заважає нам звільняти свою територію, що сьогодні було продемонстровано успішною атакою", - підкреслив речник ПС ЗСУ.

Також Україна розраховує на передачу Німеччиною крилатих ракет Taurus.

"Ми також розраховуємо на ще один крок - Німеччини, яка вже не перший місяць серйозно розглядає передачу Україні крилатих ракет Taurus. Вони посилили би тандем, який сьогодні є, - SCALP/Storm Shadow, ATACMS. Було би дуже непогано. Це і відстань, і посилення якихось крилатих ракет для нас теж дуже важливе", - наголосив Ігнат.

Що таке ATACMS

ATACMS (Army TACtical Missile System) - тактична балістична ракета класу земля-земля, вироблена американською компанією Lockheed Martin. Має дальність застосування до 300 км на твердому паливі. Її різні варіанти оснащення носять індекси МО США MGM-140, MGM-164 і MGM-168. Ракета ATACMS в транспортно-пусковому контейнері має індекс М39.

ATACMS можуть бути випущені з реактивних систем залпового вогню, таких як M270 MLRS і m142 HIMARS.

ATACMS в Україні

Ввечері 17 жовтня президент Володимир Зеленський підтвердив перше застосування Україною балістичних ракет ATACMS.

Це сталося після того, як у ніч на 17 жовтня ЗСУ атакували аеродроми у Бердянську та Луганську, незаконно захоплені росіянами. Унаслідок ударів ВКС РФ втратили щонайменше 9 вертольотів, спецтехніку, один "Панцир С2" з особовим складом тощо.

ЗМІ стверджують, що Вашингтон зважився на це рішення, зокрема, через активізацію росіян по всій лінії фронту. Однак Україні передали ATACMS з касетною боєголовкою та обмеженою дальністю.

Тим не менше в Офісі президента натякнули, що відтепер ЗСУ зможуть бити по всій території Криму та Донбасу. Радник глави ОП Михайло Подоляк назвав цей етап "новим розділом" у російсько-українській війні.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти