Експерт назвала новий тренд у кліматі України

В Україні змістилися сезони / УНІАН

У 2020 році була безпрецедентно довга осінь, і це не випадковість, вважає Віра Балабух.

Клімат в Україні істотно змінюється і стає більш середземноморським. Про це заявила кліматолог, завідувачка відділу Українського гідрометеорологічного інституту, кандидат географічних наук Віра Балабух.

Крім того, за її словами, в нашій країні змістилися сезони. Як правило, весна починається на два-три тижні раніше, а осінь стає значно довшою, сказала Балабух в інтерв'ю виданню Апостроф.

"Якщо говорити про сезони, звичайно, то підвищення температури, яке у нас відбувається, найбільш істотно в Україні спостерігається в холодний період і влітку. Якщо говорити про холодний період, то дуже істотно зростає саме мінімальна температура. Це призводить до того, що тривалість сезонів у нас істотно змінюється і зміщується», - зазначила кліматолог.

Зокрема, в 2020 році була безпрецедентно довга осінь.

"Такої теплої й тривалої осені у нас ще ніколи не було за всю історію метеорологічних спостережень. Це не просто випадковість, що цього року так склалися обставини. Це вже стало трендом і закономірністю. На жаль, вона і надалі посилюватиметься, якщо ми нічого не будемо робити. Тому ми і далі будемо фіксувати ці зміни", - резюмувала Віра Балабух.

Читати такожПогода в Україні в січні 2021 року: синоптики попередили про аномалію

Зміни клімату - про що раніше писав Главред:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти