Від плодів ломитимуться гілки: як обрізати черешню влітку для підвищення врожаю

Від плодів ломитимуться гілки: як обрізати черешню влітку для підвищення врожаю

Досвідчений садівник Дмитро розповів, що для стабільного плодоношення особливо важлива обрізка черешні влітку.

Черешня займає особливе місце в саду, адже її солодкий смак подобається і дорослим, і дітям. Щоб ароматні плоди красуні-черешні тішили щороку, за деревом потрібен правильний догляд. Підвищити врожайність і довголіття дерева допоможе правильна обрізка черешні влітку.

На Youtube-каналі "Молодий садівник" розповіли про обрізку черешні влітку для підвищення врожаю.

До речі, якщо ви вирощуєте на своїй дачній ділянці абрикос, але дерево не родить, читайте матеріал про те, як потрібно доглядати за абрикосовим деревом: Чому абрикос не плодоносить: садівник розповів, що обов'язково потрібно зробити влітку.

Також ми писали про вирощування огірків. Отримати хороший урожай смачних плодів виходить не у кожного. Іноді буває так, що огірки гірчать. У чому причина гірких огірків та що з цим робити? Читайте матеріал: Гіркі огірки - не вирок: як виростити смачні плоди та що робити, якщо вони гірчать.

Навіщо потрібно обрізати черешню

"Беручись до обрізки черешні, пам'ятайте, що ягоди зав'язуються на однорічних гілках, тобто тих, що з'явилися минулого року. Більшість таких гілок росте цілим букетом у різні боки з основної гілки. Тому основне завдання обрізки - прорідити крону, зупинити стрімке зростання верхівки і зберегти плодові гілочки", - розповів Дмитро.

Коли потрібно обрізати черешню влітку

Коли на вулиці стоїть спека, то для садівників настає найкращий час для того, щоб приступити до літньої обрізки черешні.

За словами Дмитра, черешня відома своїм дуже потужним ростом, її пагони виростають практично більше метра.

Якщо не робити обрізку влітку, то до осені пагони досягнуть півтора метра, а плодові бруньки утворюватимуться лише в самому кінці деревини, а вся інша рослинність буде "голою". Для того, щоб пробудити більше плодових бруньок, потрібно проводити літню обрізку.

Також за допомогою літньої обрізки формується крона дерева, але найголовніше - у такий спосіб закладається врожай уже на наступний сезон.

Ще один позитивний момент літньої обрізки - це позбавлення від попелиці. Річ у тім, що попелиця, як правило, селиться лише на зелених кінчиках молодих пагонів.

Коли саме влітку краще обрізати черешню?

Конкретних термінів немає. У кожному регіоні дати будуть індивідуальними.

Середній термін - наприкінці липня або в першій декаді серпня.

Головна ознака того, що черешню потрібно обрізати, - коли на початку пагона від бруньки зелений стовбур починає коричневіти.

Як правильно обрізати черешню

Оскільки пагони ще зовсім молоді й не здерев'янілі, то обрізку можна проводити звичайними садовими ножицями.

Спочатку обрізають нижню частину крони і вкорочують центральну, залишаючи приблизно 30 сантиметрів, але не більше.

Половину кожного зеленого пагона можна сміливо вкорочувати.

Зріз має бути не вище 1 см над брунькою.

Обрізка черешні для чайників - схема:

Як правильно обрізати черешню / скріншот

"Отже, на побаченому прикладі принцип зрозумілий і він досить простий. Так проходимо все дерево, гілка за гілкою, де потрібно - вкорочуємо, а де потрібно - залишаємо невеликий пеньок", - розповів Дмитро.

Обрізка черешні влітку - дивіться відео:

Youtube-канал Молодий садівник

Youtube-канал Молодий садівник має 25 тисяч підписників і присвячений правильному догляду за садом і городом. Його автор - садівник на ім'я Дмитро.

На каналі ви знайдете таку інформацію:

  • як правильно і чим підгодовувати городні культури;
  • як правильно обрізати дерева в саду;
  • як правильно і чим підгодовувати дерева;
  • якою хімією та біопрепаратами потрібно обробляти рослини від комах та інших паразитів.

"Головна мета каналу - принести величезну користь усім любителям саду та городу", - зазначив Дмитро.

Раніше Главред писав, що черешня є не дуже вибагливим деревом, яке може родити впродовж багатьох років. Є дерева, які й зовсім ростуть по 100 років. Паразити зазвичай атакують черешню менше, ніж ту ж вишню. Особливих складнощів у догляді за черешнею немає, але садівники все ж таки стикаються з проблемою, коли вона з якихось причин не дає плоди. Чому ж не цвіте і не родить черешня - читайте в матеріалі: Що робити, коли ваша черешня жирує: 7 простих способів отримати щедрий урожай.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти