Щури не підійдуть на гарматний постріл: як назавжди вигнати гризунів на дачі

Як позбутись від щурів та мишей на дачі - який запах відлякує гризунів / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Щури можуть завдати значної шкоди як будинкам, так і присадибним ділянкам. Главред з'ясував, як убезпечити будинок від гризунів та позбутись їх назавжди.

Миші та щури можуть завдати значної шкоди як будинкам, так і присадибним ділянкам. Про те, що потрібно зробити, щоб миші пішли з території присадибної ділянки або покинули будинок назавжди розповіла в ефірі "Сніданку з 1+1" журналістка та авторка YouTube каналу про корисні поради для садівників і дачників Ольга Пахар.

Якщо вам цікаво дізнатись про інші способи боротьби із щурами, рекомендуємо наш матеріал: "Вони це ненавидять": будівельник назвав натуральний інгредієнт, який відлякує мишей.

Як попередити появу гризунів в будинку

За її словами, перш за все, потрібно виконати кілька важливих заходів, які допоможуть не пустити гризунів до будинку.

1. Як загерметизувати будинок від гризунів

Вона радить перевірити свою хату на наявність отворів, через які гризуни можуть потрапити до будинку. Відповідну перевірку експерт радить починати робити з вересня.

"Якщо є дірки ремонтуємо. Якщо є у вас технологічні отвори, які ми маємо залишити, приміром, для водної системи, то ми їх закриваємо на зиму, наприклад, скловатою, адже миші її не люблять. Або, скажімо, беремо металеву кухонну губку і закладаємо в отвори. Закриваємо отвори, герметизуємо житло таким чином", - радить жінка.

2. Не годувати мишей їжею

Ольга Пахар радить в жодному разі не залишати печиво у поліетиленових пакетах або крупи у полотняних мішках", - рекомендує вона.

"Це, що називається все одно, що ви кажете, ласкаво просимо до мене в хату. Якщо гризуть, наїдяться і будуть гуляти.

3. Де потрібно зберігати продукти на зиму, щоб миші не з'їли

Експерт наголошує, що за нагальної потреби залишити на дачі продукти на зиму необхідно поставити їх у герметичну скляну тару.

"Бажано скляні банки і навіть з металевими кришками або просто жерстяні банки. Бо інакше щурі можуть і кришку прогризти, якщо вона не металева. Якщо тоненький пластик, то може принаймні спробувати", - додає вона.

Крім того, вона вказує, що миші не можуть жити без води, тому потрібно повністю вимкнути водопостачання та позбавити гризунів будь-яких джерел для втамування спраги.

Дивіться відео про те, як вивести гризунів на дачі:

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

«Сніданок з 1+1» — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. «Сніданок з 1+1» подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

«Сніданок з 1+1» має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

4. Який запах відлякує мишей та щурів

Ольга Пахар говорить, що миші не люблять різких запахів.

"Вони не люблять, до прикладу, запаху полину, м'яти. Ось такі от пучечки сухих трав розкладаємо по хаті. М'ята – це взагалі доступно і дешево. Їх можна розкласти по будинку і 10 і 20 штук не біля віка, не біля отворів, а просто по будинку. По будинку і в тих місцях, звідки теоретично можуть прийти миші", - радить вона.

Експерт зазначає, що у випадку відсутності під руками або на ринку м'яти, можна використати ефірні олії.

"Ефірна олія м'яти – це доступний засіб. Знову ж таки, налили щедро і поклали в тому місці, звідки теоретично може прийти миша. Однак, через те, що олія випаровується, цей засіб є більш народним та не стовідсотковим. Цей засіб підходить тим людям, які їздять регулярно за картоплею, тобто 1-2 рази на тиждень бувають на дачі", - робить висновок Ольга Пахар.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як захистити свій сад та город від шкідників, рекомендуємо наш матеріал: Простий трюк, щоб позбутися від слимаків: потрібний засіб знайдеться у холодильнику.

Як діє отрута проти мишей та щурів

Експерт наголошує, що вся отрута проти гризунів виглядає по-різному, але діє абсолютно однаково.

"Вона забирає воду із організму гризунів і їхнє тіло перетворюється на мумію. Позитивне те, що при цьому немає неприємного запаху", - сказала вона.

Як працює звуковий відлякувач для мишей та щурів

Ольга Пахар також показала спеціальний пристрій, головне завдання якого полягає у відлякуванні гризунів ультразвуком.

"Він випромінює ультразвук, який не чує людське око, але чують миші. Переконують виробники, що там дуже неприємні частоти, при цьому, щоби тварини не звикли, ці частоти змінюються кожні 15 секунд. Миші нервують, миші перестають розмножуватися і, звісно, йдуть шукати собі інше місце проживання, що, власне, нас і влаштовує", - розповіла жінка.

Однак, за її словами, ефективність таких пристроїв досить сумнівна.

"Тобто їхня надійність десь 50 на 50. Або працює, або ні. Ми ж не можемо почути цей звук, відповідно, не знаємо чи це працює", - резюмувала експерт.

Хто така Ольга Пахар

Пахар Ольга - ведуча і журналіст "1+1 media", автор YouTube каналу "Ольга Пахар" на якому ділиться порадами для саду та городу, цікавими рецептами та лайфхаками для дому.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти