Як виростити троянду з живця в картоплі: флорист викрила обман

Чи можна виростити троянду з відростка на стеблі? / Колаж: Главред, фото: скріншот, pixabay.com

Кажуть, що можна встромити живці троянди в картоплю і спостерігати, як вони ростуть. Чи правда, що троянда пустить коріння?

Ви дізнаєтеся:

Численні відео в Інтернеті дають поради про те, як виростити троянду зі зрізаної гілки. І один зі способів зробити це - використовувати звичайну картоплю. Чи працює цей метод насправді, вирішила з'ясувати флористка з Канади та авторка Youtube-каналу Classy Flowers.

У різних джерелах є трохи відмінні техніки та поради, але один і той самий хитрий висновок: увіткніть живці троянди в картоплю і спостерігайте, як вони ростуть. При цьому немає жодних пояснень того, чому цей метод буде успішним.

"Я намагалася багато разів, слідувала всім рекомендаціям, які були там вказані, використовуючи здорову картоплю, вирізаючи всі вічка, точки росту, вибираючи здорові живці з бруньками і використовуючи стимулятор росту або ростовий гормон. Я робила це багато разів і ставила троянду в хороші умови, де достатньо вологості й достатньо сонячного світла", - розповіла флорист.

За її словами, через 10 днів, як правило, паросток гинув, не проявляючи жодних ознак життя, не починаючи рости, не даючи коріння.

Кажуть, що щоб троянда пустила коріння, картоплю необхідно не просто залишати на підвіконні, а садити в ґрунт. Флорист взяла гарний ґрунт, змішаний з достатньою кількістю піску, і посадила картоплю з трояндою. Вазон стояв на сонячному місці та з достатньою кількістю вологості.

Зовні живець виглядає здоровим / скріншот

Через два місяці можна було помітити, що зовні живці троянд начебто виглядають здоровими.

Але якщо розкопати землю, то можна побачити, що картопля повністю згнила, а живці троянд внизу почорніли та не мають жодних ознак життя.

Коріння, природно, за два місяці також не утворилося.

Під землею живець почорнів і не утворив коріння / скріншот

Чому виростити троянду з живця в картоплі неможливо

Існують наукові пояснення тому, що живець троянди в картоплині не вкорениться. Річ у тім, що пошкоджені овочі майже одразу виробляють етилен. Ще більше етилену вироблятиметься пізніше, коли ґрунтові мешканці, як-от бактерії та гриби, потраплять до рани картоплі й почнеться процес гниття.

Етилен - леткий рослинний гормон, який діє проти кореневого гормону ауксину і цитокініну - гормону росту.

"Між усіма ними відбувається багаторівнева взаємодія, і в результаті з гнилої та пошкодженої картоплі виділяються великі кількості етилену, що набагато перевищують нормальні рівні. Цей рівень етилену може вбити навіть саму троянду", - пояснила флорист.

За її словами, жоден інший фактор не переважить настільки сильний ефект етилену, включно з довжиною стебла троянди, товщиною шматочків троянди, наявністю зеленого листя для фотосинтезу, наявністю парникового ефекту, кутом зрізу тощо.

Як виростити троянди з живців у домашніх умовах

Флорист поділилася своїм власним методом пророщування живців троянд. За її словами, він дійсно робочий.

"Моя бабуся використовувала цей спосіб для пророщування троянд. І отримувала дуже хороші результати. Здорові живці троянд просто ставляться в чисту воду", - розповіла вона.

Пророщуючи таким способом живці, потрібно використовувати натуральні стимулятори росту.

Після того як на живці з‘явилась хороша коренева система, його можна посадити в землю - як у вазон, так і одразу в саду.

Його висаджують під кутом 45 градусів. Щоб живець не пересихав і не пошкодився від сонячних променів, його краще закрити баночкою, тому що ультрафіолет може пошкодити листочки.

Крім того, баночка створює парниковий ефект і захищає паросток від пересихання та збільшує шанси на те, щоб цей кущ троянди вкоренився.

Дивіться відео - Чи можна виростити троянду з живців у картоплі - правда це чи брехня:

Раніше Главред писав, як зробити весільний букет своїми руками. Флорист пояснила, як зробити так, щоб букет із троянд був правильної круглої форми.

Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - флорист з Канади та розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти