Як зробити блакитну орхідею за дві хвилини: флорист розкрила секрет

Як роблять блакитні орхідеї: флорист розкрила секрет / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, скріншот

Орхідеї можуть мати різні відтінки - білий, рожевий, фіолетовий та жовтий, але блакитний колір є результатом штучного фарбування.

Блакитні орхідеї мають чудовий вигляд, але в природі їх не існує. Проте зробити таку красу в домашніх умовах можна всього за дві хвилини. Усі секрети розповіли на Youtube-каналі Classy Flowers.

"Ви коли-небудь замислювалися над тим, як виходять орхідеї синього кольору? Цілком очевидно, що блакитний колір квіток орхідей створений штучно, а не в результаті мутації та гібридизації", - сказала флорист.

Деякі сорти орхідей, такі як Phalaenopsis, можуть виглядати блакитними. Це відбувається завдяки додаванню барвників у воду, але це не природний колір для цих рослин, зазначила вона.

Які хитрощі використовують виробники, щоб зробити орхідеї синіми?

Листя і коріння у синіх орхідей завжди виглядають нормально і без будь-якої синьої пігментації.

Якби, наприклад, синій барвник вбирався через субстрат або коріння, то ми б побачили забарвлення всередині коренів. Але ми цього не бачимо.

"Ми знаємо, що орхідеї є епіфітами і поглинають вологу безпосередньо з повітря через дуже унікальний шар клітин повітряних коренів. І припускаємо, що це може бути дуже складний і навіть згубний процес для досягнення синього кольору квітів через повітряно-кореневу систему. І я можу вам сказати, що це робиться через квітконос і займає багато часу, тому що ця частина орхідеї зазвичай росте і розвивається дуже повільно, до 2-3 місяців з моменту появи квітконоса до початку цвітіння", - розповіла квітникарка.

Синій барвник може всмоктуватися через невеликі надрізи або ранки, зроблені для цієї мети на квітконосі орхідеї, або може бути введений у вигляді ін'єкції безпосередньо в провідну судинну систему квітконосу орхідеї, що дозволяє доставляти синій пігмент до всіх квіток, що розвиваються, і бутонів. Таким чином, це дуже трудомісткий процес, який займає багато часу. Ринкова ціна забарвлених синіх орхідей зазвичай на 50% вища порівняно з натуральними орхідеями. Тому купувати вже пофарбовані сині орхідеї у виробників навіть за оптовою ціною дуже дорого.

Як пофарбувати орхідею в синій колір

За словами флористки, щоб не витрачати більше грошей на закупівлю синіх орхідей, вона стала робити їх сама.

"Це набагато простіше, ніж ви думаєте. Я використовую прості доступні квіткові аерозолі різних торгових марок. Деякі люди насправді думають, що хімічні речовини, що містяться в спреї, можуть пошкодити ніжні квітки. Але квіти орхідеї лише виглядають ніжними, а насправді це не так", - поділилася флорист.

Як пофарбувати орхідею в синій колір / скріншот

За її словами, зробити блакитну орхідею можна всього за кілька хвилин. Абсолютно всі флористичні квіткові спреї підходять для орхідей. Можна використовувати аерозолі різних торгових марок, щоб домогтися будь-якої гами колірних відтінків.

Під час фарбування орхідей варто працювати в рукавичках і респіраторі, тому що ізопропіловий спирт і ацетон, що містяться в складі спрею, краще не вдихати, хоча вони і не належать до особливо токсичних речовин. У будь-якому разі краще перестрахуватися і розпилювати спрей на вулиці або в місцях з хорошою вентиляцією.

Як роблять блакитні орхідеї / скріншот

Які орхідеї фарбують у синій колір?

Щоб отримати гарний відтінок, фарбувати краще орхідею з білою або фіолетовою пігментацією.

На фіолетових орхідеях фарби працюють дуже добре, особливо якщо потрібні більш темні та глибокі сині відтінки.

Використовувати орхідеї для квіткової композиції можна практично одразу після фарбування, бо фарби випаровуються впродовж лише кількох хвилин - квіти майже одразу висихають, не пахнуть і не брудняться.

Блакитна орхідея / скріншот

У фарбуванні квітів є один мінус. Порівняно з блакитними орхідеями, які отримані промисловим шляхом, нові бутони у забарвлених орхідей залишаються природного оригінального кольору.

Після забарвлення аерозолем квітки орхідеї не опадають, не засихають і не буріють, а також залишаються привабливими і живими.

Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - з Канади і розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Дивіться відео - Як зробити блакитну орхідею за дві хвилини:

Раніше Главред писав, як реанімувати орхідею з корінням, але без листя.

Не так багато людей знають, що в орхідеї є шанс на відродження. Моноподіальні стебла орхідеї фаленопсис можуть виробляти діток на тому, що залишилося після втрати крони. Просто потрібно оглянути свою орхідею перед тим, як її викинути. І якщо у пошкодженої орхідеї все ж є здорове коріння, то у неї є шанс рости.

Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - з Канади і розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти