Гіркі огірки - не вирок: як виростити смачні плоди та що робити, якщо вони гірчать

Чому огірки гірчать / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Свіжі огірки незамінні в літньому вітамінному салаті, проте неприємним сюрпризом для садівників стає явна гіркота. Як розв‘язати проблему?

Огірки вирощує практично кожен дачник, оскільки вони вирізняються швидким ростом і відносною невибагливістю. Втім, отримати гарний урожай смачних плодів вдається не кожному. Іноді буває так, що огірки гірчать. У чому причина гірких огірків і що з цим робити, розповіли на Youtube-каналі "Молодий садівник".

До речі, чи знали ви, що найкраще збирати огірки вранці та при цьому не варто зривати їх руками - потрібно відрізати плоди. Детальніше про те, як правильно збирати врожай, читайте в нашому матеріалі: Чому огірки збирають вранці: секрет досвідчених господарів.

Огірки гірчать - у чому причина

Гіркота в смаку - це найпоширеніша проблема при вирощуванні цього овоча. Причому гіркі огірки нічим не відрізняються від смачних плодів.

Чому ж огірки гіркі? Причина появи недоліку полягає в неправильному поливі або посадці неякісного насіння.

Річ у тім, що огірки є тропічним овочем і для того, щоб вони мали хороші смакові якості та правильну форму, необхідно забезпечити регулярне зрошення й температурний режим.

Батьківщина огірка - тропічні та субтропічні райони Індії та Китаю, де він і досі росте в природних умовах. Тропічний характер рослини передбачає наявність завжди злегка зволоженого ґрунту і, загалом, це ідеальні умови для того, щоб огірки добре росли.

"Тому не засмучуйтеся через те, що у вас гіркі огірки. Як би ми не старалися, ні крапельним поливом, ні додатковими зрошеннями, ні підживленнями, вирощуванням у теплицях, підв'язкою чи іншими можливими доступними засобами, ми не зможемо для наших огірочків зробити все, як у цієї культури на батьківщині. Тому висновок лише один. Для того, щоб у наших кліматичних широтах вийшов смачний і свіжий плід, потрібно щоб попрацювали наші селекціонери", - розповів Дмитро.

Youtube-канал Молодий садівник

Youtube-канал Молодий садівник має 25 тисяч підписників і присвячений правильному догляду за садом і городом. Його автор - садівник на ім'я Дмитро.

На каналі ви знайдете таку інформацію:

  • як правильно і чим підгодовувати городні культури;
  • як правильно обрізати дерева в саду;
  • як правильно і чим підгодовувати дерева;
  • якою хімією та біопрепаратами потрібно обробляти рослини від комах та інших паразитів.

"Головна мета каналу - принести величезну користь усім любителям саду та городу", - зазначив Дмитро.

За словами садівника, за холодної погоди або спеки, недостатнього поливу або нестачі в ґрунті поживних речовин у плодах утворюється речовина кукурбітацин. Вона не чинить негативного впливу на організм людини, навіть навпаки, у невеликій кількості має позитивний вплив на роботу печінки та ШКТ, а також має протизапальну дію.

Кукурбітацин у невеликій кількості присутній у всіх огірках, але через невелику дозу речовина не відчувається.

Висока концентрація кукурбітацину - це основна причина, чому свіжі огірки бувають гіркими.

Огірки також гірчать і стають практично неїстівними, якщо кущі зазнали хвороб і нашестя комах.

Хворі кущі, захищаючись від комах і хвороб, починають виробляти більше гіркої речовини і концентрують її в плодах.

Що робити, якщо огірки гіркі

Під час засолювання або консервування кукурбітацин, що надає гіркоти огіркам, розпадається, водночас плоди зберігають корисні речовини та структуру м'якоті.

Таким чином, якщо весь ваш урожай виявився гірким, викидати плоди не варто - ці огірки підходять для заготовок. У процесі термічної обробки гіркота зникне.

Дивіться відео - Чому гірчать огірки:

Раніше Главред писав, коли і як правильно обрізати черешню. Літня обрізка необхідна для стабільного плодоношення.

Також ми писали, чому абрикос не плодоносить: садівник розповів, що обов'язково потрібно зробити влітку.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти