Чому Байден насправді не дзвонив Зеленському

Дзвінок Байдена був вимушеним і символічним / Фото Reuters

Дзвінок Байдена Зеленському був символічним. Треба було морально підтримати Україну, коли РФ стала дислокувати свої війська поблизу українських кордонів.

Чому новообраний президент США Джо Байден так довго не дзвонив президенту України Зеленському?

Давайте одразу відкинемо наївні версії. Перша з них полягає в тому, що Байден образився на Зеленського за те що той зробив ставку на Трампа і дав "добро" на публікацію розмов Байдена з Порошенком і навіть відкрив справу за цим фактом. Все це, дійсно, мало місце, але Байден занадто досвідчений політик, щоб давати волю особистим образам у міжнародних справах.

Друга версія ще більш екзотична: Байден не дзвонить, так як Зеленський відмовляється переслідувати олігархів і взагалі не бореться з корупцією в своєму оточенні. Версія наївна, тому що тему корупції Байдену невигідно піднімати, так як його син сам замішаний у важкому корупційному скандалі саме в Україні. А по-друге, американці прекрасно розуміють, що у Зеленського немає можливості завдати удару по олігархам, скоріше навпаки.

Читати такожБайден відклав всі питання, щоб показати: США-головний союзник КиєваТа й взагалі клан Байденів в США вважається навіть більш корумпованим, ніж клан Клінтонів!

Обидві дилетантські версії придумали порохоботи і соросята, а Офіс президента, зрозуміло повірив, так як не міг знайти більш реалістичне виправдання мовчанню Байдена.

Так чому ж все таки не дзвонив Байден?

Відповідь очевидна: адміністрація Байдена ще не виробила своєї стратегії по відношенню до України.

Її, насправді, досить нелегко виробити, так вона є похідною від стратегії США по відношенню до Росії і навіть по відношенню до Китаю.

Непрямою ознакою, що підтверджує цю версію, є той факт, що Державний департамент ніяк не може призначити посла в Україну.

Найрішучіша стратегія США по відношенню до України і Росії - це інтенсивний розвиток військового союзу з Україною поза рамками НАТО, будівництво військово-морської бази під Одесою, форсоване озброєння України і т. д

Але є ризики - Росія, швидше за все почне війну на випередження. Проти такої стратегії виступають Франція і Німеччина.

Читати такожБайден повинен знищити Путіна в найближчі чотири рокиМожна провести ще з півдюжини прикладів різних стратегій США по відношенню до України, і всі вони мають плюси, але і недоліки. Цілком очевидно, що поки такої стратегії ще немає.

Дзвінок Байдена Зеленському був вимушеним і символічним. Необхідно було морально підтримати Зеленського в умовах коли Росія стала дислокувати свої ЗС ближче до кордонів України. Ну, а той факт, що Меркель і Макрон не висловили такої підтримки Зеленському говорить про те, що вони вважають його частково винним в ескалації напруженості з метою домогтися дзвінка від Байдена і вирішення інших проблем утримання особистої влади.

Зрозуміло, розмова Байдена і Зеленського була малозмістовною, та й іншою і не могла бути, з вищеописаних причин.

Другий дзвінок від Байдена послідує, коли американці визначаться зі своєю стратегією по відношенню до Росії і призначать посла в Україну. Швидше за все, це буде наша стара знайома Вікторія Нуланд

Новини заразКонтакти