Не такий страшний чорт: чому Путін не здатний захопити Україну

Росія не потягне наступу на Україну ні у військовому плані, ні в економічному / npr.org

Щоб увійти і втримати таку величезну територію як Україна, Росії потрібна величезна армія – приблизно мільйонне угруповання військ.

Хоча в Євросоюзі вважають, що на кордоні з Україною і в анексованому Криму Росія зосередила понад 100 тисяч своїх військовослужбовців, ця цифра викликає деякі сумніви. Складається враження, що глава Єврокомісії, який озвучив цю цифру, ніколи не зустрічався з президентом Франції Макроном: французький президент за добу до приїзду Зеленського в Париж сказав, що, за даними французької розвідки, не спостерігається критичного накопичення військ на кордоні України і Росії. А розвідка у французів далеко не найгірша в світі.

Та й у нашого Геншатабу раніше промайнула цифра – 85 тисяч російських військовослужбовців поблизу наших кордонів. І це уздовж майже чотирьох тисяч кілометрів російсько-українського кордону! Сьогодні вже мова йде про 90 тисяч осіб, але збільшення контингенту відбулося тільки на території Криму, тому що туди ввели військову частину парашутно-десантних військ (псковських десантників).

Читати такожЧого чекати від Росії в небі над Україною100 тисяч військовослужбовців – це фактично три польові армії. Вони здатні просунутися вглиб території максимум на 200-250 км, але за умови, що удар усіх трьох армій буде зосереджений в одному напрямку. Одна польова армія розрахована на 100-150 км, а якщо армій три (як стверджують в ЄС, 100 тисяч військовослужбовців), то це означає, що одна армія піде на відволікаючий удар, а дві – на основний.

Відповідно, вони здатні просунутися на 200-250 км за умови, що ефективність оборони української сторони буде дуже низька. Якщо ж ЗСУ завдаватимуть Росії неприпустимих втрат (тобто втрати складуть 30-50%) в ході оборонних боїв, все буде інакше: при 30% вважається, що наступ захлинувся, а при 50% противник відмовляється від подальших наступальних дій.

Все це за умови, якщо російські війська будуть бити в одну точку. А коли ці 100 тисяч розсіяні уздовж усього кордону, то вони не здатні ні на що, крім дрібних збройних провокацій локального характеру.

Угруповання, яке наростили в Криму, здатне вести хіба що успішну оборонну операцію проти морського десанту. З військової точки зору, не можна розглядати перешийок як місце входу в Крим – це буде на межі самогубства: там настільки вузький прохід, що сухопутні війська будуть просто перемелюватися артилерією і хорошим оборонним кордоном за перешийком. Замкнути угруповання будь-якої чисельності на перешийку буде нескладно.

Якщо ж Росія вдасться до застосування авіації і ракетних військ, зважиться наносити ракетні удари, нам доведеться туго. Вона може знищити більшу частину інфраструктури, в т.ч. військової.

У будь-якому випадку, щоб увійти і утримати таку величезну територію як Україна, потрібна величезна армія – приблизно мільйонне угруповання військ. Плюс навіть при великому руйнуванні інфраструктури ми все одно будемо чинити опір, і буде партизанська війна. Відповідно, Росії потрібно мати високомобільне підготовлене угруповання, яке здатне вести мобільні бойові дії, інакше ніяк.

Отже, судячи з чисельності угруповання, стягнутого до кордону, Росія не збирається наступати на Україну. Вона не потягне цього ні у військовому плані, ні в економічному.

А в політичному – у Кремля зараз інший головний біль: йому потрібно переживати через те, що, якщо Партія зелених зміцнить свої позиції в Бундестазі, її представники особисто розберуть російський Північний потік-2 на дні німецьких територіальних вод, оскільки немає сертифіката про те, що ці труби не шкодять екології.

Читати такожБоротьба козлів на вузькій кладці: чи варто чекати розриву дипвідносин з РФВтім, тиск на Україну з боку Росії буде посилюватися. У Путіна до вересня – до виборів Держдуми РФ – є час. Адже в серпні збереться Кримська платформа, нехай навіть у неї не буде юридичних підстав, щоб озвучити якусь претензію до Росії, і з'явиться просто спільне комюніке, в якому близько десятка країн скажуть Росії: "Фу-фу-фу, йдіть з Криму – це не ваше!». Для Путіна це буде серйозний політичних програш. Тому він буде зараз на нас тиснути всіма доступними способами, а доступний йому зараз тільки один – Донбас, де є «іхтамнєти», за допомогою яких Путін може змушувати Київ виконувати свої вимоги.

У будь-якому іншому місці – на білоруському або російському кордоні, в Криму або Придністров'ї – як тільки російський солдат переступить кордон і почне стріляти, це буде відкрита війна проти України, а не гра в «зелених чоловічків» або «шахтарів». Це буде перша справжня війна на європейському континенті після Другої світової.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти