Як видалити старий силіконовий герметик: простий спосіб з ідеальним результатом

Як прибрати старий силікон на кухні, у ванній та інших поверхнях / Колаж: Главред, фото: відео на YouTube

Старий силікон важко видалити, але є певні засоби, які допоможуть його розчинити та зняти без зайвих зусиль.

Силікон — це універсальний герметик, який широко використовується в будівельних та ремонтних роботах, зокрема для ущільнення швів у ванних кімнатах та кухнях. Однак, з часом він може затвердіти, пожовтіти або почати відшаровуватися.

Вас також може зацікавити матеріал Главреду: Чому на стінах з'являється пліснява: 4 найкращі способи, як позбутися від проблеми.

Що розчиняє старий силікон

Видалення старого силікону часто стає необхідним завданням, коли він перестає виконувати свою функцію. Розчиняти його можуть спеціальні засоби, як-от розчинники для силікону, які продаються в будівельних магазинах. Ці препарати проникають у структуру матеріалу, полегшуючи його відшарування.

Також можна використовувати спирт або оцет, хоча вони менш ефективні для глибоко затверділого силікону.

Як видалити застарілий силікон

Процес видалення старого силікону потребує терпіння та правильних інструментів. Вам знадобиться:

У деяких випадках ви можете помітити шматочки силіконового герметика, що відриваються. Ці шматочки можна прибрати вручну або зішкребти за допомогою гострого леза.

Крім того, можна зробити неглибокий надріз на шві, щоб послабити герметик. Не ріжте занадто глибоко, оскільки це може пошкодити поверхню під герметиком. Якщо у вас є отвір у шві, тоді видаліть хиткі частини.

Після видалення частин силікону, які відвалюються, ви можете нанести на силікон засіб для видалення герметика. Залиште розчин на поверхні на час, зазначений у інструкції. Засіб для видалення послабить герметик і полегшить його відклеювання.

Після того, як старий герметик достатньо розпушиться, видаліть його вручну або за допомогою гострого леза. Не натискайте надто сильно під час вишкрібання, оскільки на поверхні можуть залишитися подряпини. Щоб видалити залишки, налийте трохи спирту на ганчірку та потріть поверхню.

Як видалити старий герметик

Хоча засобів для видалення герметика та метилового спирту часто достатньо для видалення силіконового герметика, деякі частини силікону все одно можуть не піддаватися. Щоб позбутися стійкого герметика, спробуйте нагріти його за допомогою фена.

  1. Направляйте тепло на герметик протягом 30 секунд – 2 хвилин за раз.
  2. Далі перевірте, чи досить м’який герметик для видалення.
  3. Якщо він пом’якшав, акуратно видаліть його. В іншому випадку продовжуйте нагрівати, доки він не пом'якшає.

Що розчиняє затверділий силікон

Затверділий силікон складніше видалити, оскільки він стає більш стійким до механічного впливу. Для його розчинення використовують хімічні засоби, такі як ізопропіловий спирт, оцет або спеціалізовані розчинники. Ці речовини не просто пом'якшують силікон, але і проникають у його структуру, роблячи його крихкішим.

Оцет може допомогти розм’якшити герметик для легкого видалення. Однак ви повинні бути обережними, використовуючи цей розчин, оскільки він може змінити колір і пошкодити поверхні, такі як граніт і мармур. Тому потрібно спочатку перевірити його на невеликій малопомітній ділянці, щоб уникнути будь-яких пошкоджень.

Що таке Selleys?

Selleys — це австралійська компанія, яка виробляє побутові і чистячі засоби, а також широкий асортимент клеїв і герметиків.

Читайте також:

Новини заразКонтакти