Чому потрійний одеколон називається потрійним і навіщо його пили в СРСР

Чому потрійний одеколон називається потрійним і навіщо його пили в СРСР / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube

Про потрійний одеколон у той час знали всі.

Що ви дізнаєтеся:

У СРСР "Потрійний одеколон" був не просто популярним парфумом, а справжнім культурним феноменом, знайомим багатьом. Цю "запашну воду", як його називали, використовували не тільки за прямим призначенням, а й нерідко вона слугувала алкогольним замінником.

Важливо! Вживання одеколону може викликати запалення слизових оболонок, нежить, нудоту, утруднення дихання, раптову втому та інші тяжкі симптоми. Тому пити його просто небезпечно.

Розберімось, що входить до складу потрійного одеколону, чому його так називали і чим пояснюється таке незвичайне його застосування.

Що входить до складу потрійного одеколону?

Склад "Потрійного одеколону" класичний: три основні ноти запаху, звідки і пішла назва. Ці компоненти створюють яскравий аромат, за який цінувався цей одеколон:

Такий тришаровий аромат, що складається з верхніх, середніх і базових нот, і послужив причиною для назви "потрійний", пише Телеграф. Цей одеколон був варіацією більш ранніх парфумів, створених зі спирту, ефірних олій і дистиляту.

Чому одеколон так називається?

Назва "Потрійний одеколон" прийшла з Франції. Оригінальний Eau de Cologne, відомий ще з XVIII століття, являв собою комбінацію кількох інгредієнтів. Спочатку його винайшли в Німеччині, де він називався "Кельнська вода".

Потрапивши до Франції, аромат стали називати "Eau de Cologne", а потім він прийшов і в Росію, де його адаптували на французький манер - "одеколон". Радянські виробники включили до класичного складу три компоненти, від чого і пішла назва "потрійний".

Який спирт у потрійному одеколоні і чому його пили?

В основі "Потрійного одеколону" використовувався етиловий спирт, який вирізнявся високою міцністю. Цей спирт ставав причиною того, що багато хто вживав одеколон як замінник алкоголю, особливо в періоди дефіциту спиртних напоїв.

Для чого ще використовували потрійний одеколон?

Особливо популярний Потрійний одеколон був від прищів. Вважалося, що засіб справлявся з болями в суглобах, допомагав від застуди, опіків, ран, подряпин, забоїв, від укусів комарів. Потрійним одеколоном також лікували лишай, головний біль, грибок на ногах.

Наприклад, у роки Першої світової війни і потім під час "сухого закону" за часів Михайла Горбачова, коли доступ до алкоголю був ускладнений, люди знаходили альтернативу в спиртовмісних одеколонах. Хоча вживання таких парфумерних засобів як алкоголю було небезпечним, для багатьох людей у важкі часи це було єдине доступне джерело спирту.

Вам може бути цікаво:

Вам може бути цікаво:

Новини заразКонтакти