Чому казати "зіниця ока" неправильно: поширена помилка, яка багатьох здивує

Чому казати "зіниця ока" неправильно/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Усі знають цей вислів завдяки відомому фразеологізму, але насправді вживати таке словосполучення некоректно.

Більшість людей, ймовірно, чули фразеологізм "берегти, як зіницю ока". переважно усі до нього настільки звикли, що уже не виникає сумнівів у його правильності.

Радимо також прочитати матеріал: Число 71 серед 77 побачать тільки найуважніші: складна загадка з "родзинкою"

Але насправді вживати словосполучення "зіниця ока" в українській мові неправильно – у ньому є одна помилка. Про це розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

Насправді можна казати просто "зіниця", адже зіниця буває лише в ока.

"Берегти, як зіницю ока – ви точно чули цей вислів. І нікого не дивує зіниця ока. Але зіниця буває тільки в ока. Тому немає потреби уточнювати, що це зіниця ока. Можна просто – зіниця", – зазначила Багній.

Дивіться відео з поясненням, чому казати "зіниця ока" неправильно:

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, як правильно – "згУщене" чи "згущЕне молоко". Така помилка зустрічається досить часто. Лише один із цих варіантів є правильним.

Також раніше Ольга Багній розповіла, чому казати "велике дякую" неправильно. Слово "дякую" не можна поєднувати з прикметниками, але слово "спасибі" – можна, тому фраза "велике спасибі" є правильною.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти