Не в вересні 1939 року: Галімов розкрив справжню дату початку 2 Світової для України

Коли почалась Друга світова для України - Галімов здивував відповіддю / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, wikipedia, ua.depositphotos.com

Проголошення у березні 1939 року держави Карпатська Україна стало першим збройним спротивом планам Гітлера щодо переділу Європи, зазначають історики.

Загальноприйнято вважати, що Друга світова розпочалась для світу 1 вересня 1939 року з нападу Німеччини на Польщу. Однак, для України ця війна почалась ще раніше. Про це розповів історик Національного музею історії України в Другій світовій війні Дмитро Гайнетдінов в ефірі програми "Реальна історія" з Акімом Галімовим.

Коли почалась Друга світова війна для України

За його словами, події, що стали спусковим гачком для початку ІІ світової війни, охопили терени України ще в 1938 році.

"Це якраз апогей сумнозвісного замирювання Гітлера, коли західні демократії ішли на поступки у його агресивних експансіях. При цьому вони намагалися цими поступками фактично втихомирити його апетити, що, звісно, мало абсолютно зворотний ефект. І саме в 1938 році сталася сумнозвісна Мюнхенська змова, наслідок чого почався фактично розділ Чехословаччини", - розповів він.

Що відомо про Мюнхенську угоду

Документаліст Акім Галімов зазначає, що Мюнхенська угода була підписана 30 вересня 1938 року. За її умовами Англія і Франція погодились на анексію Гітлером Судецької області, територію Чехословаччини, які населяли етнічні німці.

"Це сталося за спиною у самої Чехословаччини, думку якої взагалі не врахували. Європейські політики сподівалися, що віддавши Гітлеру ці землі, вони не допустять війни у Європі. Так само як і деякі сучасні політики переконували у 2014 році, що це гарна ідея замирити Путіна, віддавши йому частину українських земель. Але, як показує історія, замирити диктатора неможливо. Йому одразу потрібно давати відсіч", - розповідає у відео Акім Галімов.

Хто такий Акім Галімов

Акім Альфадович Галімов— український журналіст, сценарист, автор і продюсер історичних проектів 1+1 Media. У проекті "Реальна історія" Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми.

Галімов додає, що більшість сучасних істориків і політиків вважають Мюнхенську угоду найбільшим соромом Європи. Головним противником угоди в Європі в ті часи був Черчилль, який прийшов до влади на фоні її критики.

«Обираючи між війною і ганьбою, ви обрали ганьбу. Тепер на вас чекає і війна, і ганьба», - зазначав Черчилль.

Як українці протистояли агресії нацистської Німеччини

Вже в листопаді 1938 року союзники Німеччини окупували ще частину земель Чехословаччини.

"На той момент українські землі, а саме Закарпаття, входило до складу Чехословаччини. А відтак, після того, як Німеччина відібрала у цієї держави Судецьку область, то свою частину трофеїв забрали і ситуативні союзники Німеччини. Зокрема, Угорщина здобула частину території Закарпаття, включаючи місто Ужгород", - наголошує історик Дмитро Гайнетдінов.

Дивіться відео Акіма Галімова про роль України у Другій світовій війні:

Що відомо про Карпатську Україну

Він вказує, що вся територія Закарпаття мала дістатися союзнику Гітлера Угорщині.

"І саме в цей вирішальний момент історії українці Закарпаття відмовилися бути фактично об'єктами історії і була проголошена в місті Хуст 15 березня 1939 року незалежність Карпатської України. Так відповідно поставила українська держава, хоча й в невеликому територіальному вимірі", - наголошує історик Національного музею історії України в Другій світовій війні.

Акім Галімов додає, що українці обрали свій уряд, який очолив Августин Волошин. Організували власні сили оборони – Карпатську Січ, аби боронити українські землі від угорської окупації.

"Однак Січ налічувала лише дві тисячі вояків, мала дефіцит зброї і немало союзників, на відміну від угорської армії, яку підтримувала нацистська Німеччина", - розповідає Акім Галімов.

Дмитро Гайнетдінов повідомив, що фактично у березні 1939 року в ході триденних боїв угорська армія окуповує Закарпаття, але разом із тим українці Закарпаття фактично першими в Європі чинять збройний опір планам Гітлера і його союзників глобально переділити Європу, збудувати цей новий європейський порядок.

"За великим рахунком це був перший акт збройного спротиву в Європі. Тож боротьба із союзниками нацистів для українців розпочалася 15 березня 1939 року, на пів року раніше за офіційну дату початку Другої світової", - резюмував історик Національного музею історії України в Другій світовій війні Дмитро Гайнетдінов.

Хто такий Дмитро Гайнетдінов

Дмитро Гайнетдінов - провідний екскурсовод Національного музею історії України у Другій світовій війні (Київ), завідувач відділу науково-просвітницької роботи.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти