Канада приймає біженців з України: як отримати статус тимчасового резидента

Біженство в Канаду з України 2022 / depositphotos.com/

Для прибуття в Канаду необхідно оформити візу, яка дає дозвіл на роботу і навчання.

З 17 березня уряд Канади спростив процедуру отримання візи для українських біженців. Главред детально пояснює програми для біженців з України в Канаді.

Про те, як приймає переселенців Норвегія, читайте в матеріалі: Статус біженця в Норвегії для українців в 2022: як потрапити в країну і на що можна розраховувати.

Як потрапити в Канаду біженцям

Уряд країни спростив процедуру отримання віз українським громадянам. За програмою Сanada-Ukraine Autorization for Emergency Travel (CUAET) можна отримати статус тимчасового резидента Канади, який надає доступ до ринку праці та навчання в школах і коледжах. При працевлаштуванні буде надано медичне забезпечення.

Важливо: програма CUAET не надає соціальної допомоги та безкоштовного житла. Для дітей шкільного віку передбачена можливість безкоштовно навчатися в місцевих школах.

В рамках програми подача заяви безкоштовна, а час розгляду скорочено до 72 годин.

Подача заяв можлива тільки через сайт Імміграційної служби Канади. Біометричну інформацію необхідно надати, попередньо записавшись до Візового Центру Канади VFS global або в Консульстві України. Детальну інформацію про біометрії можна знайти тут.

Важливо: у разі відсутності чинного закордонного паспорта допускається подача документів з внутрішнім українським паспортом, а для дітей зі свідоцтвом про народження. Також необхідна довідка про ідентифікацію особи, отримана в консульствах України за кордоном.

Прибуття в Канаду

З 3 березня дозволено в'їзд до Канади невакцинованим і частково вакцинованим громадянам України, які мають діючу візу на тимчасове проживання або дозвіл на постійне проживання в Канаді. Однак перед прибуттям кожен повинен заповнити спеціальну форму в додатку ArriveCAN.

Важливо: тим, хто прибуває в Канаду повітряним транспортом необхідно надати негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше ніж за 72 години до прибуття в країну. Наявність тесту перевіряється безпосередньо при проходженні прикордонного контролю в Канаді.

Корисна інформація

Тисячі людей по всьому світу готові надати тимчасове житло українцям, які тікають від жахів війни. На сайтах Прихисток і EU4UA представлені тисячі варіантів житла для переселенців в будь-якій точці світу.

В групі Українці та Канада: імміграція, біженство, притулок можна знайти актуальну інформацію про те як потрапити в країну, знайти роботу і оформити медичне забезпечення від співвітчизників, які проживають в країні.

Читайте також:

Автор: Олена Стронг
Новини заразКонтакти