Як правильно – "зал" чи "зала": відповідь здивує

Як правильно – "зал" чи "зала"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Часто у вживанні цих слів багато хто робить помилку, якої варто уникати.

Як ви звикли називати простору кімнату у квартирі, яка переважно призначена для прийому гостей- зал чи зала? Насправді це запитання може ставити у ступор. Нерідко в українській мові можна почути як перший, так і другий варіант назви. Але не всі знають, як казати правильно.

Радимо також прочитати матеріал: В Україні різко знизиться температура: синоптик назвала дату похолодання

Автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній пояснила, як правильно називати таке приміщення.

"Що таке синоніми? Ми усі знаємо, що це слова, які звучать по-різному, однак позначають одне і те ж саме. Правда є такі слова синоніми, які не тільки мають однакове значення, але й майже однакове звучання. Наприклад, зал і зала", – зазначила Багній.

Вона наголосила, що ці слова мають тотожне значення.

"Але чому така різниця – зал чоловічого роду і зала жіночого роду? Річ у тому, що ці слова запозичені з інших мов: зал – зі німецької мови, це іменник чоловічого роду, а зала – з французької мови, це іменник жіночого роду. В українській мові слово "зал" вживається частіше, але і слово "зал", і слово "зала" казати правильно", – підсумувала Багній.

Дивіться відео, як правильно – "зал" чи "зала":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

У Тлумачному словнику української мови подаються такі два значення слова "зал": "1. велике приміщення для багатолюдних зборів, засідань, занять і т. ін.; 2. простора кімната в квартирі, признач. для прийому гостей, розваг і т. ін.". При цьому у словнику зазначається, що слово "зала" має таке ж значення, як і "зал".

Раніше Ольга Багній розповіла, чому казати "горбушка хліба" – неправильно. Нерідко зустрічається така помилка, при цьому не усі здогадуються, як правильно назвати цю частину хліба.

Також раніше Ольга Багній розповіла, як правильно – "купувати" чи "купляти". Багато хто вважає, що слово "купляти" є неправильним. Але чи справді це так?

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти