Що таке "сластьон": мало хто знає справжнє значення слова

Що таке "сластьон"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

В українській мові немає слова "сластьона" – його використовують у російській мові на пояснення людини, яка дуже любить солодке. Але у нас є слово "сластьон".

Іноді можна почути, як на позначення людини, котра дуже любить солодке, вживають слово "сластьона". Але насправді в українській мові не варто вживати це слово, адже воно російське.

Радимо також прочитати матеріал: Як по-іншому можна сказати слово "ніколи": є кілька різних варіантів

Натомість в українській мові є слово "сластьон". Що саме означає це слово, пояснила автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

"В українській мові немає слова "сластьона". Це російське слово, і це людина, яка любить солодке. Але в українській мові є слово "сластьон" – це чоловічий рід. "Сластьон" – це пампушка з пшеничного борошна, смажена в олії, посипана цукром або полита медом", – зазначила Багній.

Також вона розповіла, що є ще слово "сластьонниця". Зараз його вже навряд чи можна почути, але колись так називали жінку, яка пече і продає сластьони.

Дивіться відео з поясненням, що таке "сластьон":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, чому не можна казати "натовп людей". Такий вислів використовувати не варто – часто у ньому роблять одну дуже велику помилку.

Також раніше Ольга Багній розповіла, що означає "сльота". Часто у цьому слові роблять одну поширену помилку.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти