Святкуємо тепер в інший день: коли в Україні відзначають день Святого Миколая

Коли Святий Миколай / Колаж Главред, фото freepik

Главред розповідає, що не можна робити на Миколая Чудотворця.

Коли День Святого Миколая 2023 року

Після того як Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новий Юліанський календар, багато церковних свят змінили свої дати. Ці зміни торкнулися і улюбленої події всіх дітей - Дня святого Миколая.

Тепер українці відзначатимуть День святого Миколая 6 грудня (замість 19 грудня). У 2023 році цей день припадає на середу. Саме з цього дня починається цикл зимових свят в Україні.

Історія і традиція свята

День Святого Миколая - свято, присвячене пам'яті святого Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських (IV століття). За легендами, він був відомий своєю милосердною діяльністю та чудесами, що здійснюються в ім'я благодійності.

У різних країнах традиції святкування різняться, але зазвичай цей день супроводжується дарами і увагою до близьких, особливо до дітей. У багатьох культурах Святий Миколай вважається покровителем дітей, моряків та мандрівників.

В Україні святкування Дня Святого Миколая має свої традиції, які поєднують християнські обряди з національними звичаями:

Що не можна робити на Миколая Чудотворця

Оскільки свято припадає на період Різдвяного посту, заборонено вживання м'яса, яєць та інших продуктів тваринного походження.

У День Святого Миколая прийнято утримуватися від дачі в борг. Також в це свято не рекомендується займатися ремонтом, шиттям або пранням. У цей день не варто відмовляти в допомозі тим, хто звернеться з проханням.

Важливо уникати сварок з близькими в цей день, так як це може вплинути на відносини в наступному році. Звичайно ж, на День Святого Миколая не прийнято лаяти дітей; замість цього слід приділити їм особливу увагу.

Новини заразКонтакти