Як позбутися від останніх зайвих кілограм: вчені дали рада

Кілограми, що причепилися, можно "дотиснути", але це буде складно

Кілограми, що причепилися, можно "дотиснути", але це буде складно.

Під час дієти, найскладнішим є скинути останні заплановані кілограми. Але існують способи "правильного схуднення".

Як повідомляє Science Alert, це пов'язано з динамічною залежністю між вагою тіла і апетитом (що ми відчуваємо, коли говоримо, що «голодні»).

При дотриманні дієти є дві основні причини, через які втрата ваги зазвичай сповільнюється з часом.

Перша причина полягає в тому, що витрати калорій (енергії) зменшуються зі зниженням ваги. Цей "уповільнений метаболізм" відбувається тому, що для підтримки і переміщення легкого тіла потрібно менше калорій.

Можна з точністю розрахувати, як зміниться витрата калорій в залежності від ваги. Наприклад, середньо активному 45-річному чоловікові, який важить 90 кілограмів, потрібно було б зменшити споживання калорій з 3200 до 2270 ккал в день, щоб втратити 15 кілограмів за шість місяців.

Якщо він дотримувався цієї дієти (2270 ккал в день), то він втрачав би в середньому 2,6 кілограма на місяць протягом перших п'яти місяців і 1,8 кілограма в останній місяць.

Друга причина, чому схуднення стає прогресивно складним, полягає в тому, що втрата ваги супроводжується збільшенням апетиту. 

Читайте такожВчені пояснили, чому деяким людям вдається їсти і не набирати зайву вагу

Гормон лептин повідомляє мозку, скільки жиру зберігається в організмі. Коли у нас накопичується більше жиру, лептин збільшується і знижує апетит. Але коли жир розчиняється, апетит частково відновлюється, викликаючи почуття голоду.

Зміни енергетичних витрат організму і вплив запасів жиру на апетит стабілізують масу тіла на тривалий термін. Але його вплив ледь помітний в короткостроковій перспективі.

В цілому, вага встановлюється приблизно в точці, яка є балансом між раціоном, встановленими обмеженнями в їжі і енергією, яку людина витрачає на фізичну активність. Кожен може змінити всі три складові, хоча вибір продуктів з більш низькою калорійністю може бути особливо ефективною стратегією зниження ваги.

Проте, для підтримки більш здорової ваги варто пам'ятати, що більш легкі тіла вимагають менше калорій.

Новини заразКонтакти