Експерт розвіяв популярні міфи про хліб, у які варто перестати вірити

Популярні міфи про хліб / pixabay

Хоч хліб й давно став звичним елементом у нашому повсякденному раціоні, він все ще, мабуть, найбільше страждає від міфів.

Більшість вважають хліб продуктом шкідливим для здоров'я, але на думку експерта це неправильно судження. Хліб можуть їсти навіть ті, хто дотримується дієти. Головна умова – правильно підійти до вибору продукту.

Хліб регулярно потрапляє в списки найгіршої їжі для спортсменів і прихильників правильного харчування. Чи дійсно це так, розповів у себе в Instagram засновник школи і дієтолог Андрій Невський

Від хліба товстіють

Як і від будь-яких інших продуктів. Калорійність 100 грамів білого пшеничного хліба приблизно 250 кілокалорій. У 100 грамах макадамії – 718 кілокалорій, пармезану – 420 кілокалорій, насінні – 578 кілокалорій. Ось, до речі, хліб з насінням та іншими наповнювачами буде ще калорійнішим. Але якщо постаратися, можна і його вписати в добову норму. Пам'ятайте, товстіють не коли шматок хліба з'їдають, а коли калорій перебирають.

Від хліба гниє кишківник

У цьому "гріху" звинувачують дріжджі. А ще вони, на думку "експертів", пригнічують імунітет та провокують онкологічні хвороби.

Немає жодного серйозного дослідження, яке б підтвердило б ці твердження. Дріжджі гинуть при температурі понад +60, а в печі, де печеться хліб, – усі +90,– говорить дієтолог.

У хлібі немає нічого корисного

По-перше, хліб – це вуглеводи, а вуглеводи – це енергія. А бути сповненим енергії – корисно. По-друге, за словами Невського, він не любить поділ на "корисне" та "шкідливе". Інколи надзвичайно корисні продукти можуть нашкодити організму, якщо неправильно їх вживати. Звісно, якщо порівнювати звичайний білих хліб та цілозерновий, то у другому є вітаміни групи B, мінерали та клітковина. Це корисно для організму, але у розумних дозах.

Хлібці корисніші за хліб

Якщо говорити про калорійність, то у хлібців вона навіть більша, адже це сухий продукт і щільність у нього більша. А для тих, у кого є гастрит чи виразка, – хлібці протипоказані. Це жорстка їжа повна клітковини, яка подразнює шлунок. Тому краще їсти трішки підсушений білий хліб.

Чорний хліб краще білого

Це суто справа переваг. Поживних речовин більше в цілозерновий хліб, а він буває як білий, так і чорний.

Пам'ятайте, товстіють не коли шматок хліба з'їдають, а коли калорій перебирають. / goodfon.ru

Раніше спортивний дієтолог, Нутриціолог, персональний тренер, автор проєктів зі зниження ваги Світлана Нікітчук розповіла, які продукти потрібно прибрати з раціону назавжди.

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти