Українцям різко піднімуть тариф на доставку газу

Ціни на газ / Reuters

НКРЕКП запропонувала підняти ціни як мінімум у 25 постачальників.

В Україні з 1 січня можуть накрутити тарифи за доставку газу. Так, Національна комісія у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вже приготувала нові тарифи для облгазів.

Більшість облгазів раніше просила в рази підвищити їхні тарифи на доставку газу. Наприклад, "Вінницягаз" звернулася до профільної комісії з проханням замість 2,016 за кожен кубометр брати з українців 4,41 грн.

У пояснювальній записці йдеться, що саме така ціна забезпечила б підвищення зарплат на підприємстві, розрахунки за технологічний газ, ремонтні роботи і т.д. Чиновники прохання компанії розглянули, але прийняли рішення підвищити тариф всього до 2,112 грн.

НКРЕКП запропонував підняти ціни як мінімум у 25 постачальників. Якщо зараз клієнти "Закарпатгаз" за кожен куб платять 2,136, а з 1 січня ціна може скласти вже 2,388 грн.

Стільки платитиме звичайна сім'я за доставку газу

Наприклад, якщо сім'я щомісяця платить за 70 кубів газу і споживання не змінилося, то зі старим тарифом потрібно було заплатити 149,5 грн, а за новими – 167,1 грн.

Істотно суми в платіжках зростуть для тих, хто витрачає багато газу:

"Ті цифри, які раніше показали компанії, це всього лише попередні розрахунки, які ніхто не стверджував. Вони беруть запланований обсяг розподілу і всі свої витрати, пов'язані з розподілом. Витрати поділяють на обсяг і розраховують тариф. Цей розрахунок виносять на попереднє обговорення", - зазначає член НКРЕКП Ольгя Бабій, пише Обозреватель.

За словами Бабій, значного зростання цін не буде.

Читати такожВ Україні анонсували різке зниження тарифу на газ: кому пощастить платити менше

Раніше повідомлялося про те, що в жовтні і листопаді 2021 року газопостачальна компанія Нафтогаз України буде поставляти природний газ побутовим споживачам за новою ціною.

Згідно з рішенням, Кабінет Міністрів зобов'язав переможця конкурсу на постачальника "останньої надії" (Нафтогаз України) зрівняти ціни ППН з поточними цінами НАК на газ для населення і бюджетників.

Читайте також:

Автор: Марія Тупік
Новини заразКонтакти