Чому подорожчали соняшникова олія, цукор та інші продукти - відповідь експертів

Україна є одним із найбільших світових експортерів соняшникової олії / фото ua.depositphotos.com Україна є одним із найбільших світових експортерів соняшникової олії / фото ua.depositphotos.com

Подорожчання товарів всередині країни стало наслідком зростання цін на світових ринках.

Експерти вважають, що стрімке зростання цін на соняшникову олію, цукор та інші продукти, які спостерігають українці останнім часом, спровокований підвищенням цін на сировинні товари в усьому світі.

Світова економіка відновлюється після раптової кризи, викликаної пандемією коронавірусу. Вже близько року ціни на чорні та кольорові метали, газ, нафту, залізну руду, а також зерно, кукурудзу, олійні та інші сировинні товари стрімко зростають, підтягуючи рівень цін на вітчизняному ринку.

Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, у травні поточного року світові ціни на продовольство зросли на найзначнішу величину за більш ніж десять років, а відносно минулого року ціни зросли майже на 40%.

Як каже керівник департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Волуйчак вважає, за час пандемії світова економіка отримала потужну ін'єкцію ліквідності, тобто збільшилися грошові вливання з боку центральних банків.

"Частина цих коштів неминуче потрапила на біржі, що призвело до стрімкого зростання спочатку цін на акції технологічних гігантів, які, як вважалося, найменше постраждають від коронакризи. А потім, коли світ почав виходити з піке і багато країн стали активно вакцинувати населення, пішли вгору і ціни на сировинні товари", - сказала вона.

Волуйчак зазначила, що зростання цін на світових ринках неминуче призводить до подорожчання товарів і всередині країни.

Економічний експерт аналітичного центру "Зміст" Ігор Петриченко сказав УНІАН, що зростання сировинних цін призводить до зростання припливу валюти від національного експорту, оскільки сировина складає в ньому найбільшу частку. Зворотною стороною медалі є прискорення інфляції, що українці спостерігають останнім часом.

"Схожу ситуацію наша економіка переживала з 2000 по 2008-й рік, коли також світ спостерігав ралі сировинних цін. За цей період, хоча в країні значно зросли ціни, середні зарплати в доларах зросли майже у 8 разів, а ВВП у доларах в 6 разів", - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Держстату, споживча інфляція в Україні у липні в річному вираженні - у порівнянні з липнем 2020 року - зросла до 10,2 відсотка, прискорившись з 9,5 відсотка в червні. За січень-липень 2021 року інфляція в нашій країні склала 6,5 відсотка.

Також Держстат повідомив, що ціни на соняшникову олію і цукор в Україні у червні в річному вираженні - у порівнянні з червнем 2020 року – підвищилися на 80,3% і 70,1% відповідно.

Як відомо, Україна є одним із найбільших світових експортерів соняшникової олії, тому рівень світових цін значно впливає на формування цін всередині країни.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти