"Я і через це переступлю – за мною не заіржавіє": Лукашенко пообіцяв визнати Крим територією РФ

Лукашенко визнає Крим територією РФ після аналогічного рішення російських олігархів / Reuters

Лукашенко заявив, що його підпис теж вказано на Будапештському меморандумі.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий визнати окупований Крим територією Росії, тому що через "недружню" політику України щодо офіційного Мінська у нього відтепер "розв'язані руки". Влада республіки формально назве Крим "російським" тоді, коли це зроблять російські олігархи і постачатимуть туди продукцію. При цьому Лукашенко готовий "переступити" і через Будапештський меморандум про гарантії територіальної цілісності і суверенітету України, під яким стоїть і його підпис. Про це він розповів 9 серпня білоруським журналістам.

Як повідомляє Белта, Лукашенко заявив, що щодо Криму та інших питань, пов'язаних з Україною, у нього наразі "розв'язані" руки. Причиною тому є "недружні дії України" щодо Білорусі. Він готовий визнати окупований півострів російським тоді, коли це зробить російський бізнес.Читайте такожУкраїна завдає удару санкціями по Білорусі: рішення щодо вотчини Лукашенка затвердять у Зеленського

"Коли Лукашенко визнає Крим? Я відповідаю: коли останній олігарх визнає Крим і почне туди постачати продукцію, тоді за мною справа не заіржавіє", - сказав Лукашенко.

Крім того, за його словами, його підпис знаходиться і на Будапештському меморандумі. Однак і це не завадить білоруському главі держави визнати Крим "російським".

"Хоча мене багато що пов'язує, Будапештська Декларація - пам'ятаєте, ми її підписували? Назарбаєв, Єльцин, Лукашенко, з США Клінтон був, з Великобританії, напевно, Тоні Блер. Ви почитайте, мій підпис там стоїть. Але я і через це переступлю. Вони (в Україні) завили: Лукашенко полетить до Криму! Так ви простір закрили. Через Росію полетить. Так я через Україну не можу полетіти. Божевільні, і ще мені чимось дорікають, коли я вболівав за Україну більше. Причому це зовсім нещодавно, і я намагався склеїти ці три слов'янські держави", - підкреслив Олександр Лукашенко.

Відносини України та Білорусі

Україно-білоруські відносини серйозно зіпсувалися після того, як у серпні президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив офіційний Київ у тому, що Україна нібито фінансує опозиційні сили республіки.

У МЗС України заявили, що такі звинувачення нічим не обґрунтовані. Київ оголосив про перегляд дипломатичних відносин з Білоруссю.

Офіційний Київ, як і Захід, з 5 листопада 2020 року не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Вибори президента республіки 9 серпня Київ і західний світ вважають такими, що не відбулися.

26 травня 2021 року після того, як стався інцидент з примусовою посадкою авіалайнера рейсу Ryanair, після чого у Мінську затримали опозиційного білоруського блогера Романа Протасевича і його дівчину Софію Сапегу, у Києві прийняли рішення щодо припинення авіасполучення з Білоруссю.

2 липня Лукашенко сказав, що він доручив прикордонникам закрити кордон з Україною через нібито "контрабанду" зброї з території української держави.

Однак українські прикордонники заявили, що пункти пропуску між Україною та Білоруссю, як і раніше, працюють.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти