"В Україні чекає болісна смерть": "вагнерівці" назвали мету приїзду до Білорусі

Затримання російських бойовиків у Білорусі / скріншот

Під час "співбесіди" бойовикам питання ставили виключно про події на Донбасі.

Двоє з 33 бойовиків ПВК Вагнера, затриманих у Білорусі незадовго до президентських виборів, назвали мету свого візиту.

Як підкреслили в інтерв'ю російському телеканалу Russia Today найманці, що назвалися Степаном і Максимом, вони були громадянами України до отримання російського громадянства.

За словами бойовиків, вони прибули до Мінська для того, щоб далі сісти на літак і полетіти в Стамбул, звідки нібито повинні були переправитися до Венесуели, в Каракас.

"Кінцевою точкою у нас був Каракас, якийсь об'єкт нафтоструктури. Наш, Я розумію, російський об'єкт", - розповів один з чоловіків. Куратори зарплату обіцяли в п'ять тисяч доларів на місяць.

Обидва члени групи кажуть, що їм пояснили вибір маршруту тим, що російські аеропорти в той момент працювали тільки на прийом громадян з-за кордону, а вилетіти через них було неможливо. Саму роботу вони знайшли через знайомих, які, як і вони самі, воювали на Донбасі.

Читати такожВбивали українців: експерт пояснив, чому Лукашенко віддав РФ бойовиків Вагнера«У нас є серед колишніх ополченців Донбасу, добровольців, своє сарафанне радіо, ми підтримуємо відносини, телефонуємо періодично. Надійшла пропозиція від знайомих. Сказали, ось, за кордоном хороший заробіток, приватне охоронне підприємство, Охорона об'єкта у Венесуелі», - підкреслив один з найманців.

Вони зазначили, що під час "співбесіди" питання їм ставили виключно про події на Донбасі. Однак, за словами чоловіків, вони не мають відношення до ПВК Вагнер.

Бойовики Вагнера Степан і Максим / скріншот

Затриманим розповіли про запит України на їх екстрадицію. За словами одного з чоловіків, він побачив в документах в якості підстав згадки про грабежі і вбивства понад півтори сотні людей. Як розповіли Степан і Максим, спочатку з приводу звинувачень у Білорусі мова щодо них йшла про тероризм, а потім чоловіки звинувачувалися за статтею 293 Кримінального кодексу (масові заворушення) через статтю 13 (приготування до злочину). За словами чоловіків, дані про них самих у співробітників органів держбезпеки Білорусі були взяті з бази українського порталу Миротворець. Степану додому надійшов лист з прокуратури України з підозрами у скоєнні злочинів у кримінальній справі, заведеній 30 травня. Сам лист був відправлений в день затримання групи - 29 липня.

Читати такожВидача бойовиків Вагнера РФ: експерт назвав головну помилку Києва

Бойовик Степан додав, що перед консулом його викликали два "комітетники": "Кажуть: "українська сторона вимагає вас екстрадувати. Що ви про це думаєте?". Я кажу, що нічого хорошого про це не думаю. Вони запитали: "Ви знаєте,що вас там чекає?" Я кажу: "Так. Офіційно-стаття за тероризм. А по факту - швидка або повільна болісна смерть».

Раніше голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки Олександр Завітневич прокоментував ситуацію з затриманням у Білорусі бойовиків російської ПВК Вагнера. Він спростував припущення про те, що Україна причетна до організації цієї спецоперації.

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти