План Путіна і "формула Штайнмаєра": експерт попередив Україну про небезпеку від Москви із Заходом

Путін, Макрон і Меркель наполягатимуть на вирішенні конфлікту на Донбасі за сценарієм Росії – політолог / Reuters

Путін домовився з Меркель і Макроном щодо сценарію врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі, вважає Андрій Піонтковський.

Зустріч президента України Володимира Зеленського з главою РФ Володимиром Путіним стала б контрпродуктивною, оскільки Москва не має наміру домовлятися ані щодо Криму, ані щодо Донбасу. У рамках перемовин у нормандському форматі російський лідер спільно з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном можуть вимагати від Зеленського врегулювання конфлікту на основі "формули Штайнмаєра" і за сценарієм Кремля. Про це заявив політолог Андрій Піонтковський.

У ефірі телеканалу Україна 24 він поділився думкою про те, що представники російської влади неодноразово демонструють своє небажання вести перемовини щодо окупованих Криму і Донбасу. Мінські угоди розглядаються Москвою як пастка для України і президента Володимира Зеленського.Читати такожСаміт щодо Донбасу і блокада з боку РФ: Арестович назвав сценарій зустрічі в нормандському форматі

"Путін і своїми вустами і вустами свого прессекретаря, міністра закордонних справ неодноразово пояснює, що він не обговорюватиме питання Криму - це питання закрите. Не обговорюватиме питання Донбасу, тому що для цього необхідно розмовляти з ОРДЛО. Власне, ставлення до України і перемовин виражено в безсмертній формулі Лаврова (Сергій Лавров, глава МЗС РФ), що ми ніколи не дозволимо президенту Зеленському зіскочити з гачка Мінських угод, нехай на ньому звивається якомога довше. Ось вся позиція Росії", - зазначив Піонтковський.

За його словами, зустріч в рамках нормандського формату за участю німецької канцлерки Ангели Меркель також навряд чи позитивно позначиться на ситуації. Після того, як Меркель поїхала до Москви, вона прибула до Києва, куди привезла російський варіант вирішення конфлікту на Донбасі. Такої ж точки зору дотримується і французький президент Макрон. Тому для України і Зеленського нова зустріч нормандської четвірки навряд чи стане вдалою, оскільки Путін, Меркель і Макрон наполягатимуть на реалізації вигідного Москві сценаріюм щодо Донбасу.

"Ми бачили поведінку Меркель в останні дні її канцлерства, після візиту до Москви. Вона ж приїхала до Києва з шантажем від Путіна і вимагала ухвалити путінську інтерпретацію Мінських угод, формулу Штайнмаєра. Це ж зробив Макрон (Еммануель Макрон, президент Франції)... Путіну з Байденом (Джозеф Байден, президент США) вдалося якимось чином на пресконференції у Женеві працювати утому ж напрямку. Тобто така зустріч була б зараз - троє проти одного. І Меркель, і Макрон, і Путін змушували б Зеленського приймати путінську інтерпретацію Мінських угод. Я думаю, що жодного інтересу у такій зустрічі для України немає", - підкреслив Андрій Піонтковський.

Зустріч у нормандському форматі за участю Меркель

Голова Офісу президента Андрій Єрмак раніше сказав про те, що Україна наполягає на проведенні нового саміту лідерів нормандської четвірки. Захід має відбутися найближчим часом і за участю канцлерки ФРН Ангела Меркель.

Прессекретар глави РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва підтримує перемовини щодо Донбасу в рамках нормандського формату разом з Меркель. Однак він звинуватив Київ у порушенні домовленостей і припустив, що зустріч в осяжному майбутньому може не відбутися.

Український дипломат Павло Клімкін вважає, що Україна підключатиме Меркель до нової стратегії щодо Донбасу. Вона повинна стати посередником на перемовинах з президентом Росії Володимиром Путіним.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти