"Не хочемо перетворювати Білорусь на другу Україну": у ЄС висловилися щодо білоруських протестів

У ЄС побоюються зіткнення з Росією у Білорусі / Reuters

Українці на протестах у 2013-2014 роках зробили свій геополітичний вибір.

У питанні врегулювання кризи у Білорусі Брюссель повинен закцентувати увагу на політичних аспектах врегулювання ситуації. Потрібно не допустити, щоб Росія сприймала ЄС як дратівливий фактор, інакше події у РБ підуть за сценарієм України.

Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель у інтерв'ю іспанському виданню El Pais.

За його словами, принципова відмінність нинішніх подій у Білорусі від протестів в Україні у 2013-2014 роках в тому, що білоруси не виступають за зміну геополітичного вектора розвитку країни, а лише хочуть відстояти своє право на вільний політичний вибір.

При цьому, вважає Боррель, ЄС повинен діяти обережно, щоб не спровокувати Росію. Інакше у Білорусі може скластися ситуація аналогічно тій, яка сталася в Україні.Читати такожУ опозиції Білорусі оцінили можливість силового повалення Лукашенка

"Європейських прапорів немає на демонстраціях. І Євросоюз не має наміру перетворювати Білорусь на другу Україну. Ми повинні сприяти політичній реформі, але не виступати в ролі спотворюючого фактора, як нас можуть сприймати з російського боку. Ця напруга між Європою і Росією закінчилася вогнем, насильством і розпадом української території", - сказав чиновник.

Наостанок Боррель підкреслив, що білоруси не вибирають між Росією та Європою, проте європейці підтримують їх у питанні відстоювання демократичних цінностей.

Тим часом у Білорусі спалахнула нова хвиля протестів, спрямованих на невизнання Лукашенка обраним президентом країни. Десятки тисяч людей вийшли на мирні акції, силовики попереджають їх про можливе застосування сили.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти