В Україні назріває гостра проблема з прісною водою - експерт

Фото УНІАН

У найближчому майбутньому країна може зовсім залишитися без питної води.

Система державного екологічного контролю, основне завдання якої звелася до політичного та економічного тиску на великий бізнес, себе повністю дискредитувала. Через це в Україні назріває гостра проблема з прісною питною водою, якій керівництво країни практично не приділяє уваги.

Як розповіла УНІАН президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок, Україна дуже слабо забезпечена прісною водою і в найближчому майбутньому може зовсім залишитися без питної води.

"Україна дуже слабо забезпечена прісною водою. Що необхідно зробити перш за все? Ключове, до чого ми закликаємо, - на законодавчому рівні заборонити використання артезіанських прісних вод, крім як для питного споживання. Це вже питання національної безпеки. Ми вже зараз бачимо населені пункти, в які привозять воду, так як її вже неможливо отримати зі свердловин. Вже в найближчому майбутньому ми як держава можемо залишитися без прісної питної води", - сказала Циганок.

"Дуже мало уваги приділяється цьому питанню. Сказати, що зовсім не приділяється, я не можу. Все-таки у нас є деякі зобов'язання перед Європейським Союзом, ми бачимо реформу управління водними ресурсами, але це все дуже повільно відбувається", - додала еколог.

За її словами, необхідно якомога швидше створити ефективний і прозорий державний екологічний контроль, який не буде "кошмарити" бізнес з політичних або економічних причин.

"Важливо зберегти чистоту річкових поверхневих вод. Незважаючи на те, що в цьому аспекті законодавчо все врегульовано, більшість підприємств з 2008 року отримало перехідний період для обладнання очисних споруд. На жаль, у зв'язку з повним руйнуванням державного екологічного контролю-відповідальний держорган себе повністю дискредитував - підприємства не вірять, що це запрацює, і тільки мала частина підприємств встановили очисні споруди. Це означає, що в наші річки зливається величезна кількість нечистот", - сказала еколог.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти