У пологових будинках України закінчилися щеплення від небезпечної інфекції

Дітей виписують з пологових будинків без щеплення БЦЖ / tsn.ua

Щеплення БЦЖ роблять дітям в пологових будинках в перші дні після народження. Приватні медзаклади таку вакцину не закуповують.

Новонароджених дітей виписують їх українських пологових будинків без важливого для життя щеплення БЦЖ від туберкульозу. Це відбувається через те, що запаси препарату вже закінчилися, а нові МОЗ не придбав.

"БЦЖ, або вакцину від туберкульозу, колють немовлятам на другий день після народження. Втім, тепер холодильники в пологових будинках - порожні, бо вакцини немає. Термін придатності болгарської вакцини закінчився ще 31 січня, а нову партію так і не завезли», - йдеться в повідомленні Сегодня.

За словами Галини Рублевої, лікаря-неонатолога одного з пологових будинків, вакцина закінчилася 29 січня. Тепер молоді мами не знають, де вакцинувати своїх дітей.

"Враховуючи, що в нашій країні ВООЗ оголосила епідемію туберкульозу і збільшується кількість штамів, то це досить серйозно. Тому що з туберкульозом може зустрітися кожна дитина», — зазначила лікар.

Щеплення БЦЖ роблять дітям в пологових будинках в перші дні після народження. Приватні медзаклади таку вакцину не закуповують, тому щеплення ніде зробити, крім пологових будинків.

"Останній раз завозили в країну цю вакцину ще два роки тому. Цього разу закуповували не в Болгарії, а в Індії. Її мали завезти в грудні 2020 — го», - повідомляє видання.

Читати такожОзнаки пологів: коли потрібно збиратися в пологовий будинок

У МОЗ повідомили, що індійську вакцину від туберкульозу не сертифікували, оскільки виробник не надав повний пакет необхідних документів. При цьому в Міністерстві додали, що закупівлею вакцини займається посередник, а необхідну кількість доз було оплачено ще у 2018 році.

"Виробник повинен був надати пакет документів для реєстрації, і він не надав його. І надалі ми не можемо ніяким чином вплинути на це, бо виробник знаходиться за кордоном і він обирається постачальником», - повідомив керівник експертної групи з імунопрофілактики МОЗ Сергій Литовка.

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти