Табу на фуа-гра і заборона на вигул без намордника: в Україні ухвалили нові правила утримання тварин

Подарувати домашню тварину тепер буде не можна / Фото pixabay.com

В Україні заборонили утримувати тварин низці осіб. Для тих, у кого вже є домашній вихованець, запровадили низку обмежень. Новий закон нардепи ухвалили 15 липня.

Верховна Рада ухвалила закон, який запроваджує нові норми утримання тварин та поводження з ними. Таким чином в Україні підвищать штрафи за жорстоке поводження з тваринами, а також заборонять залишати тварин на самоті в закритому авто при температурі повітря більше +20 градусів і дарувати домашніх тварин в якості призів, нагород або премій.

Документ підтримали 285 нардепів, він вносить зміни до низки законів України, передає пресслужба парламенту.

Кому не можна утримувати тварин в Україні

Передусім в Україні заборонили утримувати тварин низці осіб. Зокрема, тим громадянам, щодо яких застосовувалося адміністративне стягнення або заходи впливу за жорстоке поводження з тваринами. Заборона діятиме впродовж року з дня набрання законної сили постанови про стягнення.

Також не зможуть мати домашнього вихованця ті українці, яких притягували до кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами або які були звільнені від кримінальної відповідальності та якщо провадження у справі закрито за нереабілітуючих обставин.

Що заборонено власникам домашніх вихованців

Обмеження щодо вигулу собак

Згідно із законом, вигулювати собак та інших домашніх тварин, які можуть становити небезпеку для життя або здоров'я людини, поза місцем постійного утримання таких тварин можна лише при наявності повідця.

Якщо порода собаки включена до переліку небезпечних порід, затвердженого Кабінетом міністрів України, то на тварині під час вигулу повинен бути намордник.

Крім того, на домашній тварині обов'язково повинен бути нашийник з ідентифікуючими позначками.

Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

За жорстоке поводження з тваринами (зокрема і бездомними) застосовується кримінальна відповідальність.

Якщо дана дія була вчинена умисно та призвела до каліцтва або загибелі тварини, а також за нацьковування тварин одне на одного або інших тварин, вчинене з хуліганських або корисливих мотивів, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій – застосовується штраф від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на термін до 6 місяців або обмеження волі на термін до 3 років.

Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього або неповнолітнього, караються обмеженням волі на термін від 3 до 5 років або позбавленням волі на термін від 3 до 5 років.

Дії, вчинені з особливою жорстокістю або в присутності малолітнього або неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним чином - караються позбавленням волі на термін від 5 до 8 років.

Як відомо, випадки жорстокого поводження з тваринами - це далеко не рідкість в Україні. Наприклад, у Дніпрі стався моторошний випадок - 12 іноземців з Нігерії під час святкування дня народження перерізали горло трьом козам, а потім кинули їх у багаття. Одну козу дивом вдалося врятувати.

У місті Білгород-Дністровський на території приватних гаражів невідомий зловмисник жорстоко розправився з бродячими собаками. За неперевіреними даними, чоловік був п'яний та познущався з тварин заради розваги. Чоловік розстріляв собак, одну тварину знайшли мертвою, а ще одну– пораненою.

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти