Кримінальна відповідальність за водіння у нетверезому стані: з 1 липня на водіїв чекає "сюрприз"

В Україні з 1 липня посилять штрафи за порушення ПДР / УНІАН

Закон повинен був вступити в силу з 1 січня 2020 року, однак дату перенесли на півроку.

Для водіїв, які сідають за кермо у нетверезому стані, в Україні з 1 липня посилять заходи покарання. За водіння у стані алкогольного сп'яніння запроваджують кримінальну відповідальність. Також збільшилися штрафи до 51 тисячі гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Про це повідомляють Українські новини.

За інформацією, посилення заходів покарання передбачені законом № 2617-VIII, який Верховна Рада ухвалила ще в листопаді 2018 року. Закон повинен був вступити в силу з 1 січня 2020 року, однак дату перенесли на півроку.

Відзначається, що за водіння у нетверезому стані водій отримає судимість за новою статтею Кримінального кодексу 286-1 КК - навіть у тому разі, якщо за правопорушення його затримають уперше.

Як повідомляється, інформація щодо судимості знаходитиметься в електронній базі даних Національної поліції, навіть якщо буде погашена пізніше. А в довідці про відсутність/наявність судимості запис про притягнення до кримінальної відповідальності відображатиметься завжди.

Штрафи

Під час першого порушення передбачені штрафи від 17 до 32 тисяч гривень (від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а також позбавлення права керувати транспортним засобом на строк до 3 років.

Під час повторного правопорушення - штраф до 51 тисячі гривень з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.

Кримінальна відповідальність настає у таких випадках:

Читати також"Ручні" штрафи й дороге оспорювання: як працює автофіксація порушень ПДРНагадаємо, раніше в Україні з'явився додаток-фіксатор порушень ПДР. Використовуючи dashcamUA, водії можуть довести свою правоту на дорозі й допомогти притягнути до відповідальності тих, хто не дотримується правил дорожнього руху.

Що цікаво, тепер будь-яка людина може зафіксувати порушення ПДР і за допомогою встановленої на свій смартфон програми передати факт порушення відразу в поліцію.

Примітно, порушнику в підсумку прийде так званий лист щастя зі штрафом, а того, хто його заклав – 20% від суми, на яку водія оштрафують.

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти