Ретроавтомобілі випробували Дорогу Єдності М-30, відновлену в ході «Великого будівництва»

Серед учасників переважали автомобілі виробництва Запорізького автозаводу, але були також і луцькі ЛуАЗи.

На колишній трасі М-04, яка віднедавна стала частиною найдовшої дороги України, траси М-30 Стрий - Ізварине, пройшов автопробіг автомобілів, випущених ще в минулому столітті. Фоторепортаж з пробігу Укравтодор розмістив на своїй сторінці у Facebook.

Ретрокари вийшли на пробіг частиною 45-кілометрової ділянки, відновленої у 2021 році в рамках програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Серед учасників переважали автомобілі виробництва Запорізького автозаводу, але були також і луцькі ЛуАЗи. Найстаршому автомобілю цього року виповнилося вже 60 років, наймолодший зійшов з конвеєра в 1989 році.

Більшість автомобілів доводяться ровесниками відремонтованій трасі. Вона була побудована в середині минулого століття і до початку «Великого будівництва» перебувала у жахливому стані. Всього територією Дніпропетровської області проходить майже 300 км Дороги Єдності, яку повністю планують відновити до Дня незалежності.

«Траса була збудована впродовж 1950-1966 років і мала республіканське значення, - розповів директор Департаменту розвитку доріг Укравтодору Андрій Івко. - За роки існування декілька разів міняла назву. Наприклад, у 1988 році мала індекс М-21 Волгоград – Кишинів.

Сьогодні це найдовший маршрут країни, який пролягає між західними та східними областями України М-30 Стрий – Ізварине. Його довжина разом з ділянками на тимчасово окупованих територіях становить майже 1400 км. Після звільнення українських земель дорога, звісно, буде відновлена до самого Ізвариного. Індекс цієї дороги символічний: створення нового автошляху присвячено 30 річниці незалежності країни».

Планована пропускна здатність відновленої ділянки очікується в межах 40 000 автомобілів на добу. Це в два рази більше, ніж до ремонту. Дорожньо-ремонтні роботи тривають на всій протяжності траси в Дніпропетровській області. Одночасно з відновленням основи і дорожнього полотна ремонтуються також мости і штучні споруди.

Загалом у рамках «Великого будівництва» в 2021 році в Дніпропетровській області буде побудовано та відремонтовано 387 км доріг державного значення. Про це нещодавно повідомив заступник керівника Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти