Прорив на ринку водного транспорту в Україні: Рада прийняла закон щодо річкової логістики

Дніпро - одна з найбільших річок у Європі / Радіо Свобода

Завдяки закону вантажопотік річковою водою зросте до 30 млн тонн на рік і приноситиме бюджету близько 13-16 млрд грн на рік.

Верховна Рада на засіданні в четвер, 3 грудня, прийняла в цілому проект закону №1182-1-д "Про внутрішній водний транспорт". Ініціатива передбачає запуск річкової логістики в Україні і переведення частини вантажу з автомобільних доріг на річку. Законопроект підтримали 276 парламентарів.

Автор закон, голова підкомітету з питань річкового транспорту комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури, один з ідеологів ініціативи Артем Ковальов заявив, що рішення парламенту – справжня історична подія.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook парламентарій пише, що ініціативна група За рік змогла написати закон, який не вдавалося розробити протягом останніх 12 років. Галузь не мала підтримки від держави, в результаті чого знос річкової інфраструктури за останні роки склав 75%.

Закон дозволить запустити реформу сфери річкових перевезень в Україні, що серйозно посприяє інвестиціям і дозволить державі заробити близько 13-16 мільярдів на рік.

"Закон охопить і регулюватиме всі сфери діяльності водного транспорту: питання державного регулювання, річкової інфраструктури, перевезення вантажів і пасажирів, судноплавства, тощо. Прийняття закону – старт реформи річкових перевезень. Це перший крок до відкритого і конкурентного ринку вантажних і пасажирських перевезень по воді. А це: збільшення перевезень по воді, здешевлення логістики для бізнесу, розвиток суднобудування, нові підприємства і нові робочі місця, українські та іноземні інвестиції, модернізація річкової інфраструктури. Ми хочемо збільшити вантажоперевезення по річці до 30 млн. тон на рік з прямим економічним ефектом для держави в 13-16 млрд грн. на рік", - зазначив Артем Ковальов.

Також нардеп акцентував увагу на тому, що завдяки запуску річкової логістики з'явиться можливість перенести перевезення великогабаритних вантажів на річку. Це допоможе заощадити на ремонтах доріг – 1 млн.тонн вантажу, перевезеного річкою, це економія 1 млрд грн на ремонтах дорожніх покриттів протягом 4 років.

Читати такожГолландці нам розповідають про судна на сонячних батареях, а ми їм - про секретні технології шлюзування за допомогою спінінга - Артем Ковальов

Ковальов додав, що у світовій практиці річкова логістика є одним з найдешевших і екологічно чистим способів перевезення вантажів. Україна має серйозний потенціал для того, щоб реалізувати свої можливості у цій сфері.

"Україна має величезний потенціал для розвитку водного транспорту, але зараз річкою перевозиться менше 1% всіх вантажів (ЄС – це 7%). При цьому, Дунай і Дніпро входять до п'ятірки найбільших річок Європи. І сьогодні ВРУ зробила перший крок щоб це змінити. Дякую всім!" - підкреслив Ковальов.

Водний транспорт в Україні – новини

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти