На операції наполягає Путін: політолог попередив про можливу "заварушку" з водою в Криму

Путін хоче відвернути увагу від проблем всередині Росії, вважає Піонтковський/ Reuters

При цьому російська еліта розуміє, що цього разу реакція Заходу зруйнує режим.

На тлі падіння рейтингу, економічної кризи та епідемії коронавірусу президент Росії Володимир Путін може влаштувати якусь «заворушку», наприклад, для того, щоби отримати воду в окупований Крим.

Таким чином господар Кремля може спробувати відвернути увагу від всіх проблем. Таку думку висловив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський в інтерв'ю виданню Апостроф.

При цьому, за словами експерта, російська еліта віддає собі звіт, що цього разу реакція Заходу зруйнує режим.

«Лише один Путін наполягає на операції. Тому, найімовірніше, її і не буде. Більшість російської еліти вважає, що краще налякати українців (...) Більшість у московській верхівці вважає, що краще домогтися капітуляції Києва, залякуючи українців, демонструючи псевдотурботу про українців на окупованій території. І важливо не піддаватися на цей блеф», - сказав Піонтковський.

Політолог дав пораду Україні: «У жодному разі не можна капітулювати! У жодному разі! Найімовірніше, Москва не полізе - а якщо полізе, то це означатиме кінець режиму».

Він додав, що останнім часом його насторожують заяви українського керівництва з приводу води в Крим.

«Вони починають: "окупований Крим, окупаційна адміністрація відповідає за все, що там відбувається, тому давати воду окупантам – це значить підтримувати російську армію там". Тобто звучать правильні заяви. А потім вкидається така теза: "але з іншого боку, ми ж повинні подумати, що там же наші - українці". Це лицемірство», - вважає російський політолог.

Читати такожЧи дасть Україна воду в Крим: у Зеленського поставили крапкуНагадаємо, 5 березня в ефірі програми Право на владу на каналі 1+1 клава Кабміну Денис Шмигаль заявив, що неподання води в Крим призведе до гуманітарної катастрофи.

"Там живуть українці, ми не перекриємо воду для українців. Крапка!", - сказав він.

Ця заява прем'єра викликала широкий резонанс. У Facebook глава Кабміну уточнив, що уряд не може подавати воду в анексований Росією Крим до повернення півострова до складу України.

Пізніше з трибуни Верховної Ради прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна таки буде постачати воду на півострів. Однак, виключно для потреб населення і у разі необхідності або гуманітарної загрози.

"Ми не будемо постачати воду для промислових і військових об'єктів. Знак оклику і на цьому ми ставимо крапку. Ми будемо поставляти українцям воду для господарських потреб, для пиття: хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми повинні це забезпечити. Це наш обов'язок перед нашими українцями", - заявив глава Кабміну.

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти